Palačinke i omlet su jedna od onih jela koja najčešće pravimo za doručak, no ako su vam već pomalo dosadile njihove klasične verzije, isprobajte ovaj recept.
Palačinke s povrćem na japanski način
Reč je o spoju palačinke i omleta, odnosno palačinkama s povrćem koje su nadahnute japanskim jelom okonomiyaki u Kansai stilu, omletom koji se u prevodu doslovno naziva „na tvoj način“, „po tvom ukusu“ i koji se poslužuje s istoimenim umakom. Recept smo pronašli na stranicama Zare Home koja je dodala nekoliko recepata koje možete isprobati.
Za ovaj recept možete upotrebiti povrće koje pronađete na pijaci, ono što imate u frižideru ili ostatke povrća, jaja i jogurt. Rižino brašno koje se koristi u receptu slobodno možete zameniti običnim pšeničnim.
Sastojci:
- 5 belanaca
- 150 g rižinog brašna
- sveži limunski timijan
- 1 kašičica svežeg izrendanog đumbira
- 1/2 kašičice bele miso paste (po izboru)
- zeleni anis (po izboru)
- 3 mlada luka
- 4 šargarepe
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- so
- 200 g zelenog ili ljubičastog kelja (kale)
- stabljike cvekle
- 2 stabljike celera s listovima
- 2 grčka jogurta
- nekoliko kapi soka od limuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 90 ºC. Ogulite šargarepu i naseckajte ih na tanke trakice. Operite i naseckajte mladi luk na tanke trakice ili na vrlo tanke krugove. Nemojte bacati mekanije zelene vrhove.
Operite listove kelja i uklonite središnji deo stabljike, koji možete koristiti za supu. Listove narežite na tanke trakice. Možete dodati i kineski kupus ako ga imate (100 g), takođe iseckan na tanke trakice.
Operite stabljike cvekle i celera. Ta ćemo dva sastojka poslužiti sirove. Sa stabljika uklonite listove, a zatim ih stavite u vodu s ledom. S oguljenih stabljika izrežite po jednu tanku trakicu i stavite ih u vodu s ledom. Mladi luk koji ste stavili sa strane iseckajte na tanke krugove i dodajte u vodu s ledom. Ostavite sa strane do trenutka posluživanja.
Pomešajte belance, listiće limunskog timijana i rižino (ili pšenično) brašno. Dobro promešajte i dodajte svo povrće koje ste izrezali na tanke trakice te ako želite, miso pastu.
Neprianjajuću tiganj namastite uljem i zagrejte na srednje jakoj vatri. U mericu koja odgovara 1/4 čašice stavite mešavinu i stavite je u zagejani tiganj. Izravnajte smesu dok ne postane vrlo tanka. Pospite semenkama anisa i pustite da poprimi zlatnu boju, pržite oko pet minuta sa svake strane. Uklonite s vatre i održite toplinu palačinki u rerni na 90 ºC. Ponovite postupak s ostatkom smese.
Pomešajte jogurt, prstohvat soli, malo šećera i semenke anisa. Iscedite stabljike cvekle, celera i kolutove mladog luka. Palačinke poslužite tople s hrskavim povrćem na trakice i jogurtom.
Tekst preuzet sa Journal.hr.
Foto: Zara Home