Ako vam je dosadio klasičan omlet, za doručak isprobajte ovaj recept
Ako vam je dosadio klasičan omlet, za doručak isprobajte ovaj recept

Ako vam je dosadio klasičan omlet, za
doručak isprobajte ovaj recept

Palačinke i omlet su jedna od onih jela koja najčešće pravimo za doručak, no ako su vam već pomalo dosadile njihove klasične verzije, isprobajte ovaj recept.

Palačinke s povrćem na japanski način

Reč je o spoju palačinke i omleta, odnosno palačinkama s povrćem koje su nadahnute japanskim jelom okonomiyaki u Kansai stilu, omletom koji se u prevodu doslovno naziva „na tvoj način“, „po tvom ukusu“ i koji se poslužuje s istoimenim umakom. Recept smo pronašli na stranicama Zare Home koja je dodala nekoliko recepata koje možete isprobati.

Za ovaj recept možete upotrebiti povrće koje pronađete na pijaci, ono što imate u frižideru ili ostatke povrća, jaja i jogurt. Rižino brašno koje se koristi u receptu slobodno možete zameniti običnim pšeničnim.

Sastojci:

  • 5 belanaca
  • 150 g rižinog brašna
  • sveži limunski timijan
  • 1 kašičica svežeg izrendanog đumbira
  • 1/2 kašičice bele miso paste (po izboru)
  • zeleni anis (po izboru)
  • 3 mlada luka
  • 4 šargarepe
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • so
  • 200 g zelenog ili ljubičastog kelja (kale)
  • stabljike cvekle
  • 2 stabljike celera s listovima
  • 2 grčka jogurta
  • nekoliko kapi soka od limuna

Priprema:

Zagrejte rernu na 90 ºC. Ogulite šargarepu i naseckajte ih na tanke trakice. Operite i naseckajte mladi luk na tanke trakice ili na vrlo tanke krugove. Nemojte bacati mekanije zelene vrhove.

Operite listove kelja i uklonite središnji deo stabljike, koji možete koristiti za supu. Listove narežite na tanke trakice. Možete dodati i kineski kupus ako ga imate (100 g), takođe iseckan na tanke trakice.

Operite stabljike cvekle i celera. Ta ćemo dva sastojka poslužiti sirove. Sa stabljika uklonite listove, a zatim ih stavite u vodu s ledom. S oguljenih stabljika izrežite po jednu tanku trakicu i stavite ih u vodu s ledom. Mladi luk koji ste stavili sa strane iseckajte na tanke krugove i dodajte u vodu s ledom. Ostavite sa strane do trenutka posluživanja.

Pomešajte belance, listiće limunskog timijana i rižino (ili pšenično) brašno. Dobro promešajte i dodajte svo povrće koje ste izrezali na tanke trakice te ako želite, miso pastu.

Neprianjajuću tiganj namastite uljem i zagrejte na srednje jakoj vatri. U mericu koja odgovara 1/4 čašice stavite mešavinu i stavite je u zagejani tiganj. Izravnajte smesu dok ne postane vrlo tanka. Pospite semenkama anisa i pustite da poprimi zlatnu boju, pržite oko pet minuta sa svake strane. Uklonite s vatre i održite toplinu palačinki u rerni na 90 ºC. Ponovite postupak s ostatkom smese.

Pomešajte jogurt, prstohvat soli, malo šećera i semenke anisa. Iscedite stabljike cvekle, celera i kolutove mladog luka. Palačinke poslužite tople s hrskavim povrćem na trakice i jogurtom.

Tekst preuzet sa Journal.hr.

Foto: Zara Home

Učitati još
Zatvori