Čuveni All’antico Vinaio italijanski sendviči zbog kojih smo spremni bukirati putovanje u Firencu
Postoji li neko ko ne voli italijanske delikatese i italijansku kuhinju? Journal tim zasigurno voli. Upravo zato smo vas poveli u tri beogradska restorana gde se jede najbolja pizza. Zatim smo otišli do Emma Pizza & Cocktails italijanskog restorana gde smo isprobali jesenji meni i izdvojili naše favorite. A tragom napolitanske pizze stigli smo i do Crne Gore i napravili must-visit mesta od Tivta do Igala. Sada smo spremni otići dalje, u Firencu gde se služe najbolji italijanski sendviči.
Topla focaccia, burrata, pistacija, mortadela, pecorino, gorgonzola i sušen paradajz samo su neki od sastojaka pomenutih sendviča zbog kojih vredi bookirati put još ovog vikenda. Naime, reč je o kultnom restoranu All’antico Vinaio. Njihovi italijanski sendviči krenuli su pričati priču u Firenci, ali su se vrlo brzo proširili na čitav svet. U kojim ih sve gradovima možete probati i kakve kombinacije spremaju donosimo vam u nastavku.
Sendviči zbog kojih vredi čekati u redu
Ne znamo za vas, ali mi kada se spremamo na put uvek prvo dobro proučimo najbolja gastro mesta. Iako su fini restorani s hranom u sledovima nešto što svakako volimo, kvalitetna ulična hrana način je na koji najbolje upoznajemo novi grad. Najpoznatiji ulični restoran u Firenci zove se All’antico Vinaio. Mesto koje ima tradiciju još od davne 1989, a svoj boom doživelo je od 2006. kada se postalo referentna gastro tačka Firence. All’antico Vinaio 2014. postao je mesto sa najviše recenzija na svetu na TripAdvisoru sa preko 30.000 recenzija. Nije ni čudo što su nakon toga dobili laskavu titulu najboljih sendviča na svetu.
Popularnost mesta dovelo je do toga da ljudi čekaju u redovima kako bi probali njihove sendviče. Upravo ti dugi redovi zatim su doveli do toga da se All’antico Vinaio proširio i na druge italijanske gradove. Osim na tri lokacije u Firenci, All’antico Vinaio sendviči mogu se naći i u Rimu, Torinu te na čak dve lokacije u Milanu. Da se italijanski specijaliteti, kao i njihovi sendviči, traže i van Italije potvrđuje činjenica da su vlasnici otvorili dve radnje i u Americi. Jedan restoran nalazi se u Njujorku, a jedan u Los Anđelesu.
Što je to italijanska schiacciata?
Hleb koji se koristi za sendviče o kojima vam danas pričamo je schiacciata. Zvuči kao focaccia, ali od nje je razlikuju tekstura i visina – focaccia je kompaktnije i više. Naravno sve schiacciate su sveže pečene i vruće kada se slažu sendviči ispred vas. Najteži deo je odlučiti se za kombinaciju koju želite probati jer svi zvuče izvrsno. Sastojci su jednostavno savršeni pa je teško pogrešiti s odabirom. Fil koji se nudi za bazu može biti od tartufa, pistaća luka i krompira. Od sireva tu su pecorino, Taleggio, mozzarella, Stracciatella i gorgonzola. Za ljubitelje mesnih varijanti imaju neizostavnu mortadelu i pršutu. Tu nije kraj jer se nude razne italijanske salame i dodatke kao što su patlidžani, tikvice, artičoke i sušeni paradajz.
Najpoznatije kombinacije koje najviše prodaju u All’antico Vinaio su: La Paradiso, La Tricolore i La Boss. Sadrže mortadelu, kremu od pistaća, Stracciatellu i komadiće pistaća. Kombinacija u sendviču La Tricolore zvuči ovako: goveđi carpaccio, krema od pistaća, Stracciatella i seckani lešnici. Treći sendvič je s kombinacijom tartufa – pršutom crudo, pecorino sirom, kremom od tartufa i rukole.
Jedino što vam za kraj možemo reći je da ovo mesto ne smete zaobići ako se nađete u Rimu, Milanu, Firenci ili Torinu. Vaša nepca bit će vam zahvalna!
Foto: Instagram: _biannca_, allanticovinaiofirenze, trish_n_chips, anyan931218, Unsplash Andrea Marcheschi