

Ako postoji jelo koje savršeno spaja jednostavnost i izvanredan ukus, onda je to Bourdainov sendvič sa mortadelom. Ovaj legendarni chef i gastro putopisac je prvi put probao ovaj specijalitet 2007. godine u baru Do Mané u Sao Paulu, tokom snimanja svoje emisije No Reservations. Toliko ga je oduševio da ga je kasnije uvrstio i u svoj kuvar Appetites iz 2016. godine. Godinama kasnije, sendvič koji je Anthony Bourdain promovisao ne gubi na svojoj popularnosti. Evo kako ga možete rekreirati kod kuće.
Savršena jednostavnost u pet sastojaka
Bourdainova verzija ovog sendviča sastoji se od samo pet sastojaka, međutim magija se krije upravo u njihovoj kombinaciji.
Sastojci
- Kajzerica ili sourdough pecivo
- 6 tankih slojeva mortadele
- 2 tanka sloja Provolone sira
- 1 kafena kašičica majoneza
- 1,5 kafena kašičica Dijon senfa
Priprema
Priprema je vrlo jednostavna, ali zahteva nekoliko trikova kako bi sendvič bio savršen. Počinje laganim tostiranjem peciva, što će mu dati dodatnu hrskavost. Mortadelu je potrebno pržiti na srednje jakoj vatri kako bi dobila hrskavu teksturu. To ćete uraditi tako što ćete svaki list suhomesnatog naslagati na gomilice u tiganju. Nakon što dobije zlatnosmeđu koricu, na nju se stavlja Provolone sir koji se lagano topi dok upija aromu pržene mortadele.
Pecivo se zatim premazuje majonezom i Dijon senfom, a zatim se na njega prizvoljno slažu gomilice mortadele sa sirom. Ključni detalj? Sendvič se jede dok je još topao i hrskav.
Zašto je ovaj sendvič toliko poseban?
Anthony Bourdain je ovaj sendvič opisao kao „slasno čudovište“ koje kombinuje italijanske i brazilske ukuse u jedinstveno gastronomsko iskustvo. Njegova jednostavnost i bogatstvo ukusa podsećaju na kultna peciva iz njujorškog Katz’s Delija, a posebna tekstura i aroma čine ga neodoljivim.
Bez obzira na to da li ste ljubitelj mortadele ili je jedete samo povremeno, ovaj sendvič svakako vredi isprobati. Uz hladno pivo, kako je i sam Bourdain preporučivao, ovo jelo postaje pravi mali gastronomski užitak. Ako tražite inspiraciju za brzi, ali neverovatno ukusan obrok, ne morate tražiti dalje – ovaj klasik je odgovor.
Gde kupiti sastojke?
Za najbolje iskustvo, preporučujemo da potražite kvalitetne sastojke u specijalizovanim trgovinama. Mortadela i Provolone sir mogu se pronaći u delikatesnim trgovinama kao što su Salumeria Menatt ili Palilulino. Takođe, ovi proizvodi su ponekad dostupni u velikim supermarketima tokom tematskih sedmica sa italijanskim delikatesima.
Foto: Instagram / @food_with_george / @martineakersveen /