

Dobro je poznato da je Aperol Spritz koktel koji smo do ovog leta možda i najviše favorizovali. Međutim, u igru ovog puta ušao je Hugo Spritz koji poentira da je ovosezonska zamena poznatog koktela. Pored Huga, naša koktel karta favorizuje Blueberry mint mocktail i Batangu, ali ovog puta, uz pomoć jednog od poznatih koktela pravimo kolač, i donosimo twist jednoj od najpoznatijih poslastica.
Kao must-try desert ovog leta izdvajamo Aperol Tiramisu, s kojim bi se svaki italijan i više nego ponosio. Evo i kako ga pravimo.
Sastojci
- 450g Mascarpone sira
- 1/2 šolje šećera
- 1/4 šolje slatke pavlake
- četiri žumanceta
- 1/3 šolje džema/kremastog nadeva od narandže
- 1/2 šolje Aperol sirupa
- 1/4 šolje vode
- dva pakovanja piškota
Priprema
Prvi korak pripremanja ove slasne poslastice krije se upravo u ključu Tiramisua, u Mascarpone siru. Za početak, potrebno je u jednoj činiji sjediniti Mascarpone sir, četiri žunamceta, šećer i slatku pavlaku. Potrebno je sve sastojke mešati mikserom, dok mešavina ne pridobije gustinu ali i žućkastu boju. Pomenutoj smesi sada dodajemo i džem od narandže, koji će dodatno doprineti njenom ukusu.
Sada, Aperol nastupa na našu gastro binu. U činiji potrebno je pomešati pomenutu količinu Aperol sirupa sa vodom. Smenu je potrebno sjediniti, nakon čega u istu umačemo piškote. Ovoj poslastici potreban je koji minut da upije pomenutu tečnost, te ih pustite malo da odstoje.
Zatim, prelazimo na ređanje piškota u pleh, te je redosled sledeći – piškote, smesa od šećera, žumanceta i maskarpone sira, piškote – i tako u krug. Pri završnom sloju na vrh dodajemo džem od narandže umesto pomenute smese.
Kao dekoraciju uvek možete iskoristiti narendanu koru od narandže, ili pak istu iseckati na kolutove i postložiti.
Aperol Tiramisu predstavlja poslasticu koja je apsolutni ovisezonski favorit, te ne sumnjamo da će postati naš ali i vaš go to desert. Stoga, jednino što preostaje za reći je – prijatno, uz čašu Aperola, naravno.
Foto: Instagram / @purewowrecipes, @coctails, @mikarampa /