Šta se desi kada se spoje reči ART što predstavlja umetnost i ČOK što u dalmatinskom dijalektu znači zalogaj? Nastane ARTiČOK zanimljiv i originalan bistro i jedan od retkih lokala u Splitu koji ima svoj privatni rooftop. Da dobro ste pročitali! Split ima rooftop-ove a Journal jedan od njih upisuje na #instasave listu.
Na mapi ovog leta – Split
Ako ovog leta krenete ka vašim omiljenim mestima Jadrana jedan od gradova koje nikako ne smete zaobići je i Split. Mi smo ga nedavno posetili i rado ga preporučujemo kao idealnu letnju destinaciju ukoliko odlučite da se odmetnete u autentičan mediteranski đir. Iako je u pitanju grad koji tokom leta najviše dočekuje i ispraća turiste (ima jednu od najvećih luka na Jadranu) može biti idealan da zastanete i istražite njegove skrivene kutke. I, dodajemo, baš tu provedete kvalitetan odmor.
Osim turističkih atrakcija grada (kojih zaista ima mnogo) Split je poslednjih godina postao i prava gastronomska ruta. U njemu možete da uživate u vrhunski spremljenim jelima, dobrim vinima, dobroj šoljici kafe. A prema mnogima i najlepši sladoled se jede baš na užaranim pločnicima ovog grada (nakon posete Dioklecijanovoj palati).
FOOD • ART • BAR
Restoran koji nam je ovoga puta privukao pažnju jeste ARTiČOK. Restoran moderne hrvatske kuhinje, smešten u samom centru Splita. Ovo je jedan od retkih lokala u Splitu koji ima svoj privatni rooftop, pa gosti mogu da uživaju u jedinstvenom ambijentu Dioklecijanove palate. Ime restorana dolazi od reči ART, što predstavlja umetnost i ČOK što je u dalmatinskom dijalektu reč za zalogaj. A mi dodajemo još jednu lepu asocijaciju na ovaj naziv a to je da je tokom Starog i Srednjeg veka artičoka (koju takođe povezujemo sa imenom ovog mesta) smatrana afrodizijakom. Pa zašto da vam i to ne bude još jedan razlog za posetu ovog mesta?
ARTiČOK je domaćin i mnogim mladim umetnicima s područja Hrvatske, ali i regiona. Tako su do sada svoje radove izlagali Nikola Mihajlović Kori, Dajana Dvornik, Stjepan Jukić i mnogi drugi koji su svojim umetničkim izražajem obogatili enterijer ovog jedinstvenog prostora. Pa stoga ARTiČOK zaista predstavlja idealan ambijent za isprobavanje lokalnih jela u ovakvom živopisnom okruženju.
ART i ČOK = mesto dobrih namera i zalogaja
U prelepom ambijentu, na krovu u centru Splita sa pogledom na tipične mediteranske građevine i more, dominira bar gde se služe sjajni kokteli i vina. Krovna terasa poseduje optimalan broj stolova kako bi se postigla intima. Tu u ARTiČOKu pripremaju se klasična bistronomska jela. U fokus su vrhunske riblje delicije, kao što su riblji tartar, linguine s dimljenom ribom, ali i hama te gregada – tradicionalno jelo s Hvara. Osim riblje ponude, lokal se ističe i po vrhunskim mesnim jelima. Mi ćemo ovu splitsku gastranomsku atrakciju sigurno staviti na našu summer wish listu. A vi?
Foto: Barbara Čolak, Jadran Babić