Australijska pita sa mesom
Australijska pita sa mesom

Australijska pita sa mesom

S obzirom na uspehe najboljeg srpskog tenisera u Australiji, evo već 10. godinu, red je da se upoznamo malo bolje sa ovim područjem. Verovatno da ne postoji verodostojniji način da naslutimo duh jedne nacije, nego kroz njenu kuhinju. Zato smo krenuli u potragu za tradicionalnim australijanskim receptima, koji bi nam približili ovu geografski prilično daleku gastronomiju. Tako nam je za oko zapala australijska pita sa mesom, s obzirom da nam naziv zvuči poznato. Ipak, iako po sastojcima nalikuje receptima koje smo nasledili u porodici, ovaj specijalitet ipak je nešto drugačijeg ukusa i izgleda.

Sastojci

  • 1 crni luk
  • 500 grama mlevenog junećeg emsa
  • 200 ml vode
  • 2 kocke juneće supe
  • 60 ml soka od paradajza
  • 2 kašike soja sosa
  • prstohvat soli i bibera
  • 3 kašike brašna
  • 1 pakovanje prhkog testa
  • 1 pakovanje lisnato testa
  • 1 jaje za premaz

Priprema

U tiganju dinstajte meso i luk dok ne dobiju finu braonkastu boju. Zatim dodajte 180 ml vode, juneće kocke, paradajz i soja sos, kao i začine. Ostavite da proključa, a zatim na tihoj vatri da se dokuva još 15-ak minuta. Ostatak vode pomešajte sa brašnom pa dodajte u smesu sa mesom. Kada sve to proključa, ostavite da se krčka još 5 minuta, pa sklonit sa vatre i ostavite da se ohladi. U vatrostalnu kružnu posudu razvijte prhko testo kao podlogu. Nakon što se miks sa mesom ohladio, prelijte preko testa. Na vrh stavite lisnato testo, dobro pritiskajući ivice kako bi prekrilo celu površinu. Premažite jajetom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 230 stepeni oko 15 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 190 stepeni i ostavite da se peče još 25 minuta, dok kora ne dobije finu zlatkastu boju. Prijatno!

Učitati još
Zatvori