Polako! Ne bacajate vaše prezrele mekane banane sa crnim pegama na koje nikako nije došao red. Za vas imamo poseban recept gde ćete moći da ih iskoristite, i koji će zapravo biti ukusniji što ste ih duže zaboravili u kuhinji. U pitanju je čuveni banana bread koji je sa razlogom mnogima omiljen recept kada govorimo o jednostavnim, a neverovatno ukusnim kolačima.
Iako je banana hleb tehnički kolač, on je savršen za doručak, naročito kad se spoji uz jutarnju kafu ili čaj. Međutim, sigurni smo da ćete ga poželeti u svakom trenutku kada želite malo da se zasladite. Dakle, šta čekate? Vreme je da otrkijete zašto je ovaj recept toliko obožavan.
Sastojci:
- 195 grama višenamenskog brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 kašičice fine morske soli
- 3/4 kašičice mlevenog cimeta
- 3 srednje banane, braon i sa jakim pegama
- 115 grama neslanog putera, rastopljenog i ohlađenog
- 150 grama braon šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Sada, ako smo prikupili sve potrebne sastojke, možemo da se bacimo na posao!
Priprema
Lepota ovog recepta za leži u tome da vam nije potreban nikakav fensi mikser! Obična činija, viljuška za mućenje jaja i kašika za mešanje testa su sve što vam je potrebno. Najpre, zagrejte rernu na 175 ° C i namažite pleh za hleb maslacem. Zatim, bacamo se na gnječenje! Izgnječite zrele banane viljkuškom dok ne budu potpuno glatke. Kada to uradite, dodajte u smesu banana otopljeni puter. Sada je vreme da ubacimo ostatak sastojaka. Pomešajte sodu bikarbonu i so, umešajte šećer, umućena jaja i dodajte ekstrakt vanile. Sledi svima omiljeni deo, baking time! Sipajte testo u pripremljenu posudu za hleb i pecite 55 do 65 minuta na 175°C, ili dok čačkalica ubačena u sredinu kolača ne izađe čista. Nekoliko suvih mrvica je u redu, ali ne i tragovi mokrog testa. Ako je spoljna strana kolača porumeni, ali je sredina još uvek mokra, lagano prekrijte vaš banana bread folijom i nastavite da pečete dok se vekna potpuno ne ispeče. Kada procenite da je vreme, izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi u plehu nekoliko minuta. Zatim izvadite banana hleb iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.
Sve što je ostalo jeste da skuvate kafu, nasečete sebi vaš banana bread i uživate u divnom početku jutra. Da li smo vam rekli najbolji deo? Dobro umotan, hleb od banane možete držati na sobnoj temperaturi i do 4 dana. Doduše, ne očekujte da će vam išta ostati već nakon prvih 15 minuta.
Foto: Pexels, Instagram