Bejgl i francuski tost dva su klasična i tradicionalna doručka. Na njih mogu da se stavljaju raznovrsni namazi i sastojci – kako slatki, tako i slani. Ipak, i dalje je prava retkost videti ove dve vrste hleba u jednom receptu. Međutim, inspiraciju za takozvani francuski bejgl – i to sa borovnicama – pronašli smo u Instagram receptu Hailey Pipher (@shelikesmilk). Osim što je zanimljive boje, ovaj doručak sigurno će vas oduševiti i zbog odličnog ukusa.
Sastojci
- 230g borovnica (svežih ili zamrznutih)
- 150ml tople vode
- jedna i po kafena kašika suvog kvasca
- tri supene kašike šećera
- 420g brašna
- tri supene kašike javorovog sirupa
- kafena kašika soli
- jaje + supena kašika vode
- tri supene kašike smeđeg šećera
- pola kafene kašike cimeta
Priprema
U manjoj šerpi zagrejte borovnice na šporetu i dodajte jednu kašiku vode. Nakon nekoliko minuta, odnosno nakon što je voda počela da vri, izgnječite borovnice viljuškom ili kašikom sve dok ne puste svoje sokove.
U drugoj – većoj – činiji promešajte 150ml vode, kvasac i šećer. Nakon deset minuta, smesa bi trebalo da postane penasta. Zatim dodajte brašno, so, javorov sirup i borovnice, te sjedinite sve sastojke u kompaktnu smesu. Prebacite je na površinu kako biste formirali testo i mesite oko deset minuta.
Nakon toga, testo stavite u činiju podmazanu uljem i prekrijte je plastičnom folijom. Nakon što je testo naraslo, odnosno nakon sat vremena, isecite ga na šest do osam komada jednakih veličina te uvaljajte u kuglice. Pokrijte kuglice krpom i ostavite ih oko deset minuta.
U sredini svake kuglice napravite rupu kako bi one poprimile oblik bejgla. Pokrijte ih još jednom krpom, a ovaj put ostavite da odstoje oko pola sata. Nakon toga, u veliki lonac stavite osam šoljica vode i tri supene kašike smeđeg šećera. Kada voda počne da vri, ubacite bejgle i izvadite ih nakon dve minute. Naposletku, poređajte ih na pleh i premažite jajetom. Pecite na 220 stepeni oko 25 minuta.
Foto: Instagram @shelikesmilk