Recept dana: Beli kupus sa umakom od zelenog sočiva i tahini paste
Recept dana: Beli kupus sa umakom od zelenog sočiva i tahini paste

Recept dana: Beli kupus sa umakom od
zelenog sočiva i tahini paste

Beli kupus retko se koristi kao sastojak kojim se eksperimentiše u različitim jelima. Uglavnom ga pripremamo na slične načine, i upravo zato ga ovaj put upotrebljavamo malo drugačije. U receptu Elise Rossi [ @happyskinkitchen ] on se prvo peče, a potom kombinuje sa prelivom od zelenog sočiva, tahini paste i drugih sastojaka. Za pripremu ovog jela koje predstavlja idealan ručak potrebno vam je nešto više od sat vremena, a unikatan ukus nateraće vas da ga pripremite bar još nekoliko puta.

Sastojci


01. Za kupus

  • glavica belog kupusa
  • kafena kašika dimljene paprike
  • dve supene kašike maslinovog ulja
  • so i biber

02. Za sočivo

  • 50g zelenog sočiva
  • tri supene kašike maslinovog ulja
  • supena kašika sirćeta
  • supena kašika iseckanih kapara
  • 30g peršuna [ u listovima ]
  • sitno iseckan crni luk
  • supena kašika limunovog soka
  • so, biber

03. Za tahini dresing

  • četiri supena kašike tahini sosa ili paste
  • kafena kašika javorovog sirupa
  • supena kašika limunovog soka
  • kafena kašika senfa
  • dve ili tri supene kašike vode
  • so i biber

Priprema


Beli kupus isecite na četiri jednake četvrtine i pažljivo uklonite čvrst deo na dnu. Stavite kupus na veliki pleh za pečenje, a preko njega pospite dimljenu papirku, so, biber i maslinovo ulje. Sjedinite ove sastojke sa kupusom tako da on u potpunosti bude začinjen, a potom ga pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 60 minuta.

U međuvremenu, zeleno sočivo skuvajte u vodi sve dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta. Nakon toga, sočivo ocedite i ostavite da se prohladi. U velikoj posudi sjedinite iseckani luk, peršun, kapare, maslinovo ulje, sirće, limunov sok, te prstohvat soli i bibera. Na kraju, u posudu dodajte i kuvano sočivo.

Da biste napravili tahini preliv, u manjoj činiji pomešajte tahini sos, javorov sirup, limunov sok, senf, so i biber. Dodajte i dve ili tri supene kašike hladne vode kako bi se dresing razblažio. Drugim rečima, dobićete blago kremastu teksturu.

Naposletku, izvadite kupus iz rerne i poslužite ga dok je još topao. Na vrh stavite mešavinu od sočiva, a tahini dresing dozirajte po želji. Ukoliko želite da istaknete pikantan ukus, dodajte malo čili začina u prahu.

Foto: Instagram @happyskinkitchen

Učitati još
Zatvori