

Beli kupus retko se koristi kao sastojak kojim se eksperimentiše u različitim jelima. Uglavnom ga pripremamo na slične načine, i upravo zato ga ovaj put upotrebljavamo malo drugačije. U receptu Elise Rossi [ @happyskinkitchen ] on se prvo peče, a potom kombinuje sa prelivom od zelenog sočiva, tahini paste i drugih sastojaka. Za pripremu ovog jela koje predstavlja idealan ručak potrebno vam je nešto više od sat vremena, a unikatan ukus nateraće vas da ga pripremite bar još nekoliko puta.
Sastojci
01. Za kupus
- glavica belog kupusa
- kafena kašika dimljene paprike
- dve supene kašike maslinovog ulja
- so i biber
02. Za sočivo
- 50g zelenog sočiva
- tri supene kašike maslinovog ulja
- supena kašika sirćeta
- supena kašika iseckanih kapara
- 30g peršuna [ u listovima ]
- sitno iseckan crni luk
- supena kašika limunovog soka
- so, biber
03. Za tahini dresing
- četiri supena kašike tahini sosa ili paste
- kafena kašika javorovog sirupa
- supena kašika limunovog soka
- kafena kašika senfa
- dve ili tri supene kašike vode
- so i biber
Priprema
Beli kupus isecite na četiri jednake četvrtine i pažljivo uklonite čvrst deo na dnu. Stavite kupus na veliki pleh za pečenje, a preko njega pospite dimljenu papirku, so, biber i maslinovo ulje. Sjedinite ove sastojke sa kupusom tako da on u potpunosti bude začinjen, a potom ga pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 60 minuta.
U međuvremenu, zeleno sočivo skuvajte u vodi sve dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta. Nakon toga, sočivo ocedite i ostavite da se prohladi. U velikoj posudi sjedinite iseckani luk, peršun, kapare, maslinovo ulje, sirće, limunov sok, te prstohvat soli i bibera. Na kraju, u posudu dodajte i kuvano sočivo.
Da biste napravili tahini preliv, u manjoj činiji pomešajte tahini sos, javorov sirup, limunov sok, senf, so i biber. Dodajte i dve ili tri supene kašike hladne vode kako bi se dresing razblažio. Drugim rečima, dobićete blago kremastu teksturu.
Naposletku, izvadite kupus iz rerne i poslužite ga dok je još topao. Na vrh stavite mešavinu od sočiva, a tahini dresing dozirajte po želji. Ukoliko želite da istaknete pikantan ukus, dodajte malo čili začina u prahu.
Foto: Instagram @happyskinkitchen