Nakon što smo naučili razliku između muslija i granole, izdvojili omiljene jesenje recepte i posvetili se zdravijim jutrima, vreme je da istražimo – kakvu gluten-free ponudu ima Beograd? Do sada smo izdvojili i poneke gluten-free recepte, pa nas je takav potez inspirisao da napravimo malo veći gastro vodič kroz prestonicu. Otkako smo shvatili da glutenu i nije tako često mesto u našoj ishrani, sve više restorana je pošlo bezgutenskim putem. Međutim, ne možemo, a da se ne zapitamo – kako bi izgledao gluten-free dan u Beogradu? Gde otići na doručak, ručak, večeru, desert i snack saznajte u nastavku teksta.
│ Doručak @ Bemata │
Beogradski gluten-free dan može da počne. Doručak rezervišemo za ultimativnu Bematu i to na dvema lokacijama – u ulici Uroša Martinovica 8, u bloku 67a i u ulici Vojvode Šupljikca broj 42. U bezglutenskoj breakfast kategoriji našla su se jela poput Avokado palačinke (palačinka od ovsa, punjena avokadom, jajima, paradajzom i kukuruzom), Bemata ovsene (ovsene pahuljice, domaće bademovo mleko, banane, kikiriki puter i šumsko voće) i poširanih jaja na palenti (sa rukolom, posuta bademima). Ukoliko vam neka od ovih opcija zvuči primamljivo, svoj gluten-free beogradski dan možete započeti već od osam ujutru na gorenavedenim lokacijama.
│ Snack @ VERA │
Snack prerušavamo u novo odelo. Tačnije, to čini VERA. Ukoliko ste ljubitelji slatkih snack opcija, VERA je napravila energetske čokoladice bez šećera, bez glutena i bez laktoze. Potpuno su prirodne i sadrže (toliko često spominjanu) superhranu poput matche i peptida japanskog kolagena iz čistih izvora. Takođe postoje opcije sa spirulinom, kikiriki puterom i heljdom. VERA se još jednom ispostavila kao pravi gastro izbor u specijalizovanom Journal vodiču, pored fantastične kafe zbog koje je rado posećujemo.
Ovo breakfast, brunch, coffee & wine mesto se nalazi u centru Beograda, u ulici Nikole Spasića broj 4.
│ Ručak @ Comunale │
Iako mnogi kažu da je doručak najbitniji deo dana, pojedini se ne bi složili. Najviše vremena zapravo provodimo za stolom tokom ručka. A ukoliko ste u potrazi za gluten-free opcijom ručavanja u Beogradu, Comunale je idealno mesto za vas. Ovaj ručak će biti Italy-based, s obzirom na to da su se kao glavna preporuka izdvojile paste na meniju ovog popularnog restorana. Paste poput klasične Carbonare, Pesto genovese, Arrabbiate ili Siciliane mogu biti naručene u gluten-free verziji i sa integralnim brašnom, kako je navedeno i u njihovom meniju. Potrebno je samo da od konobara zatražite tu mogućnost.
Restoran Comunale se nalazi u Beton hali, u Karađorđevoj ulici.
│ Desert @ Lutak │
Stigli smo i do najslađeg dela gluten-free vodiča – deserta. Lutak je omiljena slatka opcija, i posećujemo ga i češće nego što bi trebalo. Međutim, da li ste znali da u ovoj poslastičarnici postoji gluten-free desert? Reform torta bez glutena pogodna je za one koji se drže određenog režima ishrane, a u isto vreme pruža sweet ukus koji nam je (svima) preko potreban. Lutak se nalazi na dobro poznatom mestu – u tržnom centru Galerija i možete ga svakog dana posetiti od deset ujutru do deset uveče.
│ Večera @ Fine Dining Homa│
Širok asortiman gluten-free obroka je svoje mesto pronašao upravo na meniju jednog od najboljih beogradskih vegan fine-dine restorana. U pitanju je Fine Dining Homa, prvi u nizu projekata s potpisom Filipa Ćirića i Vlastimira Puhala. Pored tradicionalnog, jedinstveni veganski meni na beogradsku gastro scenu donosi i bezglutenske opcije poput pinđura sa tahini dresingom, fermentisanim belim lukom i ajvar kremom, zatim Baby Romana salate, guščije džigerice sa malinom, na puteru od rogača i suncokreta, sezonske riblje supe, te 60 dana odležali ramstek sa čičokom, vrganjima i Hollandaise sosem za one koji vole malo jaču hranu. Fine Dining Homa se nalazi na adresi Žorža Klemansoa broj 19, dok se istoimeni bistro nalazi u ulici Nevesinjskoj broj 11.
Foto: Journal, Ljubo Ašćerić; Instagram: @journalsrbija, @bemata.meals, @homa_restoran, @ciricfilip, @comunale_bg, @lutak_belgrade, @vera_serbia