Sticky toffee pudding: Imamo recept za sočni bezglutenski kolač sa karamel sosom
Sticky toffee pudding: Imamo recept za sočni bezglutenski kolač sa karamel sosom

Sticky toffee pudding: Imamo recept za sočni bezglutenski kolač sa karamel sosom

Kolači sa sočnim prelivom su idealna opcija za popodnevni užitak uz šolju kafe ili kao desert koji će oduševiti goste. Ukoliko biste da probate nešto novo, sticky toffee pudding može biti slatkiš izbora. Ovaj bezglutenski kolač sa karamelom je savršen spoj sočne, mekane teksture i bogatog, toplog ukusa karamele. Odličan je izbor za one koji žele zdraviju alternativu tradicionalnim poslasticama, ali ne žele da se odreknu punoće ukusa. Kombinacija bademovog i bezglutenskog ovsenog brašna čini ga laganim, dok urme dodaju prirodnu slatkoću i mekoću. Karamel sos na bazi kokosovog krema i kokosovog šećera upotpunjuje ovu poslasticu, čineći je neodoljivom. Recept prenosimo sa profila @caitlinjesson.

Sastojci


  • 165g proizvoljno iseckanih urmi bez koštica
  • 110ml ključale vode
  • tri jajeta
  • 130ml maslinovog ulja
  • dve kašičice ekstrakta od vanile
  • 120g bademovog brašna
  • 195g bezglutenskog ovsenog brašna
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice soli

Za karamel sos:

  • 315g kokosovog krema
  • 130g kokosovog šećera
  • 70g putera
  • četvrtina kašičice soli

Priprema


Zagrejte rernu na 350ºC. Iseckane urme stavite u malu činiju, prelijte ključalom vodom i ostavite na 10 minuta. Nakon toga sve prebacite u blender ili izmiksajte štapnim mikserom. Dobijenu smesu od urmi stavite u veliku činiju i dodajte jaja, maslinovo ulje i ekstrakt od vanile. Mešajte dok se sve ne ujedini. Zatim dodajte bademovo i ovseno brašno, sodu bikarbonu i so. Mešajte dok testo ne postane glatko i homogeno. Smesu prebacite u posudu za pečenje i pecite 35-40 minuta. Kako biste proverili da li je kolač gotov možete iskoristiti čačkalicu. Nakon što je zabodete u sredinu kolača, testo ne bi trebalo da se lepi za nju.

Dok se kolač peče, istopite puter u maloj šerpici na srednjoj temperaturi. Dodajte kokosov krem i kokosov šećer. Mešajte dok se sve ne ujedini. Kada sos počne da se krčka mešajte ga neprestano još pet minuta dok ne dobije tamniju boju i gušću teksturu. Zatim ga ostavite sa strane.

Vaš bezglutenski kolač probodite čačkalicom na svakih par centimetara. Zatim prelijte sa ⅔ karamel sosa preko. Ostatak preliva ćete koristiti za serviranje. Kolač poslužite samostalno ili sa sladoledom.

Učitati još
Zatvori