Da li su producenti serije Game of Thrones zaista krivi za turističku opsadu Dubrovnika? Možda se tako čini, ali biser Jadrana već decenijama unazad ponosno stoji na obalam Jadranskog mora kao jedno od najlepših i najbogatijih kulturnih središta na Mediteranu. Njegova istorija seže u 7. vek, kada su ga osnovali izbeglice iz rimskog grada Epidauruma. Grad je ubrzo postao moćan trgovački centar, poznat pod imenom Republika Ragusa, sa zlatnim periodom tokom 15. i 16. veka. Dubrovnik je bio jedna od retkih gradova-država koja je uspešno balansirala između velikih sila poput Venecije i Osmanskog carstva, održavajući nezavisnost.
Sa ovim podatkom započinje naša šetnja kroz Dubrovnik. Ona nas vodi kroz čuvene zidine, koje hrabro odolevaju nadiranjima turista i vetrovima sa mora. Šetajući starim delom grada, upoznajemo sa svim slojevima bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i uticajima koji su oblikovali panoramu grada. Od uglačanih kamena Straduna do, na svakom koraku je povest. Teško je odupreti se utisku da se nalazite na mestu koje ne pripada današnjici, već robusno stoji u svom vremenu, prateći sopstvenu vremensku liniju. Dubrovačke zidine, koje danas privlače posetioce iz celog sveta, impozantna su odbrambena struktura koja je pružala zaštitu gradu tokom vekova.
Trbuhom za istorijom
Turistička pomama za Dubrovnikom kojoj smo svedočili u šetnji navela nas je da se zapitamo – može li se u gradu probati ukus tradicije? Kako već znamo da ne postoji bolji način da se istraži posebnost jednog mesta negoli prolaskom kroz njegovu “kuhinju”, krenuli smo u potragu za restoran koji bi ponudio upravo to. Ne bismo smeli da kažemo da je tako nešto bilo lako. Turizam u Dubrovniku u velikoj meri oblikuje njegovu gastro scenu. Mi smo, kao pravi (gastro)avanturisti i (gastro)hedonisti, želeli da izbegnemo sve zamke u gradu.
I tako smo, meditirajući kraj luke, ugledali raskošne borove krošnje. Među zidinama – onim čuvenim, sa pogledom na Lokrum, smestio se Bistro Revelin – restoran koji spaja ono čuveno, najlepše i autentično od Dubrovnika, i pretvara u nezaboravne zalogaje. Kako znamo? Tako što smo leto dočekali uz njihove specijalitete sa novog menija.
Tamo gde je sve počelo – počinjemo i mi
Salata od hobotnice, klasično jelo dubrovačke kuhinje, odražava veze ovog grada sa Mediteranom i njegovim darovima. Priprema se kuvanjem hobotnice dok ne postane mekana, zatim se seče na komadiće i meša sa crnim lukom, kaparima, maslinama i svežim peršunom. Ovo osvežavajuće jelo, uz dodatak maslinovog ulja i limunovog soka, se često posluživalo u dubrovačkim domovima tokom proslava i važnih događaja. Hobotnica, kao simbol izdržljivosti i snage, često se povezivala sa duhom grada koji je vekovima odolevao mnogim izazovima. Uz ovaj specijalitet uparili smo klasik koktelske panorame – Smokey Mohito, idealan za letnje vreline.
Crni rižot, jedno od najupečatljivijih jela dubrovačke kuhinje, nosi u sebi tragove bogate pomorske tradicije ovog grada. Pravi se od sveže sipe ili lignji, čiji crni mastilo daje jelu karakterističnu boju i dubok, složen ukus. Ovo jelo podseća na vremena kada su dubrovački trgovci plovili Jadranom, donoseći bogatstvo plodova mora nazad u svoje domove. Uz dodatak belog vina, luka, češnjaka i maslinovog ulja, crni rižot spaja jednostavne sastojke u harmoniju morskih aroma. Ono što daje poseban šarm ovom jelu u bistrou Revelin jeste tajni sastojak koji smo otkrili – grančice mladog graška. Kada se sve to zalije Negronijem, rezultat je uzbudljivo letnje jelo kakvo nećete pronaći nigde drugde.
A onda su stigle zvezde večeri
Dok se letnje veče spuštalo nad zidine Durovnika, a mi posmatrali igru senki i svetla na fasadama starih zdanja sa druge strane luke, pristigla su glavna jela. Zvezda večeri koju smo iščekivali bilo je – lokalno hrvatsko vino. Malvasija dubrovačka, autohtona sorta belog grožđa iz dubrovačkog regiona, osvaja ljubitelje vina svojim bogatim aromama citrusa, meda i cvetnih nota. Ovo lagano, osvežavajuće vino idealno se uklapa uz mediteranske specijalitete sa morskim plodovima. Nekada simbol luksuza Dubrovnika, i danas zauzima mesto među vrhunskim belim vinima Hrvatske.
Kao u stara, dobra vremena – brodet
Ako malvasija najbolje prati plodove mora – tako smo je i uparili. Brodet, poznat i kao brudet, tradicionalno je ribarsko jelo koje odražava duboku – istorijsku i kulturološku, a onda i gastronomsku – vezu Dubrovnika sa morem. Pravi se od različitih vrsta ribe, rakova i školjki, kuvajući se u bogatom sosu od paradajza, vina i začina. Ovo jelo je bilo omiljeno među dubrovačkim ribarima koji su ga pripremali direktno na svojim brodovima, koristeći sveže ulovljene plodove mora. Brodet simbolizuje jednostavnost i inventivnost dubrovačkih kuvara, koji su kroz vekove stvarali remek-dela od skromnih sastojaka.
Sofisticiranost dubrovačke kuhinje na tanjiru
Sa druge strane stola našle su se podjednako upečatljive i autentične – mušule na buzaru, jedno od najpoznatijih jela ovog regiona, u kojem se sreću plodova lokalnog mora i mediteranskih začina. Priprema se od školjki koje se kuvaju u sosu od belog vina, belog luka, paradajza i peršuna, uz dodatak maslinovog ulja za bogatiju teksturu. Ova jednostavna, ali sofisticirana tehnika kuvanja razvila se tokom vekova kada su dubrovački pomorci donosili začine i recepte iz dalekih zemalja. Buzara je postala sinonim za svežinu i autentičnost, pružajući ljubiteljima morske hrane nezaboravno gastronomsko iskustvo koje je povezano sa slavnom pomorskom prošlošću Dubrovnika.
Ako letnje temperature, nedostatak slanog vazduha u čulu mirisa i želja za ukusom mora na nepcima usmere vaše avanturističko kormilo ka Dubrovniku, nesumnjivo je da ćete u ovoj “hrastovoj šumi” – što njegovo ime znači – pronaći sve blagodeti Mediterana. Njegova istorija svedok je tome. Bistro Revelin na toj ruti obavezna je stanica.
Foto: Isidora Mitri