Bliži se dobro poznati datum – 14. februar. Zauvek će se voditi polemika da li je to Dan zaljubljenih ili Sveti Trifun. No, za neke je to neželjeni datum koji ih podseća na to da su single i da nisu u love mood-u. Ako se pronalazite, ovaj tekst je namenjen vama. Donosimo recept za Blank Space Cake, onu tortu koju Taylor Swift probada nožem u spotu za pesmu Blank Space.
Ovo je sunđerasta torta pravljena po italijanskoj recepturi. Ona bi trebalo da bude lagana, prozračna, sočna, visoka, mekana na ivicama i naravno, ukusna. Naizgled ovo nije lako, ali uz pravi recept je i te kako moguće.
Sastojci:
Torta:
- 2 šolje brašna
- 1 1/2 šolja šećera
- 1 kašika ili 3 kafene kašičice praška za pecivo
- 1 kafena kašičica soli
- 1 1/2 kafene kašičice želatina (u prahu)
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 7 žumanaca
- 1 šolja hladne vode
- 7 belanaca
- 1/2 kafene kašičice krem tartara
Krem:
- 1/2 šolje putera ili margarina
- 2 1/2 šolje šećera u prahu
- 60 ml mleka
- 1/2 rastopljene bele čokolade
- džem od jagode ili maline
How to: Blank Space Cake
Zagrejte rernu na 220 stepeni. U posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, so i želatin i mutite sve dok ne uklonite nepotrebne grudvice. U sredini tako umućene smese napravite udubljenje, a zatim sipajte ulje, želatin, žumanca i vodu. Sve to stavite u posudu sa strane. Stavite belanca i tartar krem u drugu posudu i promešajte mikseron na visokoj brzini. Špatulom umešajte belanca u tri serije. Potreban vam je pleh za tortu u obliku srca. U obložen pleh ravnomerno rasporedite smesu. Potrebno je da se torta peče na umerenoj temperaturi oko sat vremena. Kada se dovoljno ispeče, ostavite je da se ohladi ali okrenuta naopako. U udubljenje stavite džem od jagode ili maline, u zavisnosti od ukusa.
Kako biste napravili krem, margarin umutite zajedno sa šećerom u prahu i jednom kašikom mleka dok smesa ne postane glatka i svetla boje. Dodajte dodatne kašike mleka jednu po jednu dok ne postignete željenu konzistenciju. Tortu obložite kremom i et voila!
Foto: Instagram @_bolotres/ @bakery.mimpi/ @mary_allyson/ @cre.patisserie