Blogerka Foodoris izdala je novi e-kuvar poslastica, a donosimo i recept za Magnum s karamelom
Jedna od naših najdražih food blogerki, Doris Valković, poznatija pod imenom Foodoris – ovih je dana izdala novi e-kuvar. Reč je o kuvaru koji ima preko 20 recepata za poslastice bez pečenja. U kuvaru se kriju recepti za plant based tartove, torte i mini torte, sladolede, kuglice i druge poslastice koje jedva čekamo da isprobamo!
Plant based poslastice
Novi digitalni kuvar „Plant based poslastice bez pečenja“ treći je po redu kuvar koji je Doris izdala, a prva dva bile su „Biljni užitak“ i „30 do 30„. Najnoviji kuvar na 40 stranica donosi recepte za omiljene letnje poslastice, a pronaći ćete recepte idealne za letnuj pripremu jer ne zahtevaju pečenje. Kuvar možete kupiti ovde ili se direktno javiti Doris u DM ili na mail foodoriss@gmail.com.
„Nije potrebno uključivati rernu, iako neki recepti zahtevaju topljenje čokolade ili kratko kuvanje, stoga nisu isključivo sirove poslastice (iako su u većini). Idealni recepti za ove vruće dane, no sigurna sam da ćete ih konzumirati i kada zahladi. Od osnovnih recepata za domaću čokoladu, pa sve do kompleksnijih recepata za semifreddo (koji i dalje nije previše komplikovan). Svi recepti su prilično jednostavni i brzo se pripremaju.“
Doris je s nama odlučila da podeli jedan od recepata iz novog kuvara, a možete ga pronaći u nastavku.
Recept za Magnum s karamelom
Sastojci (za četiri sladoleda):
- 1 konzerva kokosovog mleka
- 2 kašičice javorovog sirupa
- 2 kašičice maslaca od indijskih oraščića
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
- 1 šoljica Medjool datulja
- Prstohvat soli
- 200 g tamne čokolade
- 2 kašičice kokosovog ulja
- Dodaci: kakao zrna, seckani kikiriki
Priprema:
- Datulje otkoštiti i namočiti u vrućoj vodi otprilike 10 minuta. Iscediti te staviti u seckalicu/multipraktik sa soli i jednom do dve kašičice vode. Izmutiti u gustu pastu nalik karameli. Dodati još vode ako želite da je malo ređe. Probajte izmutiti što bolje da nema komadića.
- U blender staviti sve preostale sastojke (mleko, sirup, maslac i vanilu). Kratko izmutiti.
- Kalupe za sladoled napuniti smesom, pustiti malo prostora za kasnije dodavanje karamele, te staviti u zamrzivač na nekoliko sati da se stisne. Kada se krem stisnuo, dodati karamelu te vratiti u zamrzivač da se i to stisne, najbolje preko noći.
- Kada se sladoled zaledio, otopiti čokoladu na pari s dodatkom ulja te preliti sladolede čokoladom i posipati dodacima.
- Staviti nazad u zamrzivač na stiskanje čokolade.
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković
Tekst preuzet sa Journal.hr