Donosimo vam recept za italijansku poslasticu, Bolognese tortu – koja donosi srce Italije na tanjiru. Ova bogata torta koja kao i sam sos potiče iz grada Bologne, prepoznatljiva je u čitavom svetu. Sa svojim sočnim slojevima testa, obiljem svima omiljenog sosa, ovaj recept prenosi suštinu italijanske kuhinje. Jednostavn a opet luksuzn.
Bolognese torta će bez sumnje postati vrhunac vašeg italijanskog menija. Zato, zaronimo u svet ukusa gde je svaki zalogaj komadić Italije.
Sastojci:
- 400 g rigatoni paste
- 100 g ribanog parmezana
- 200 g ricotta sira
- bolognese umak napravljen od 700g mesa
- 100 g gaude
Priprema:
Od mlevenog mesa, belog luka, paradajz sosa, bosiljka i začina napravite bolonjez sos. Na malo maslinovog ulja pržite mleveno meso, dodajte sitno seckani beli luk, a zatim i paradajz sos. Posolite, pobiberite, dodajte kašičicu šećera i ostavite da lagano krčka dok ne ispari voda, a sos ne zgusne. Na samom kraju dodajte sveži bosiljak.
Dok se sos krčka, kuvajte testeninu u kipućoj, slanoj vodi, oko 3 minuta manje nego što piše na pakovanju. Zatim je iscedite i operite pod mlazom hladne vode da se ne zalepi i ostavite da se dobro ocedi. Nakon što se ocedila, testeninu pospite sa jednom šoljom rendanog parmezana i sve dobro promešajte, ali nežno da testenina ne bi ispucala. Sad je vreme da krenete sa slaganjem torte.
Standardni okrugli kalup za torte premažite sa malo putera i slažite jednu po jednu testeninu uspravno, prvo uz stenke kalupa pa prema sredini, dok ne napunite ceo kalup. Preko testenine prelijte sos i lagano ga pritisnite varjačom da u svaku testeninu dospe malo sosa. Po vrhu obilno pospite sirom i stavite u rernu na jaču temperaturu samo da se sir rastopi, ne više od pet minuta.
Foto: @misshealthysazon; Pexels