Pão de queijo (hleb sa sirom) vrlo je popularan brazilski specijalitet. Male pečene okruglice sa sirom jedu se kao doručak, ali i kao snack tokom celog dana, a naravno, najbolje su dok su još tople. Glavni sastojak je, osim sira, brašno od tapioke, pa za pão de queijo možda znate kao za tapioka kuglice. Ne sadrže gluten, pa su tako pogodan snack i za sve one koji ga iz zdravstvenih razloga moraju izbegavati. Tapioka loptice često pripremamo kod kuće – priprema je jednostavna, a vole ih baš svi. Korica je hrskava, a sredina neverovatno meka i razvlačljiva.
Nama je najdraži klasični, ali u smesu možete dodati i komadiće slanine, crnog ili belog luka, vlašca ili začine po želji.
Sastojci:
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 118 ml maslinovog ulja
- 140 g gouda sira
- 244 g tapioka brašna
- 1 kašičica soli
Postupak:
- Zagrejte rernu na 190 stepeni C.
- U lončiću pomešajte mleko, maslinovo ulje i so te stavite na vatru. Čim provri maknite s vatre.
- Dodajte zagrejane sastojke u brašno od tapioke i ostavite da se odmori 10-15 min.
- U smesu dodajte jaja i izrendani sir. Testo treba biti čvrsto, gumenasto i rastezljivo.
- Testo oblikujte u loptice i slažite na pleh za pečenje.
- Pecite 15-20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju i dobiju koricu.
Foto: iStock, Unsplash, Instagram