Brera, restoran inspirisan milanskim umetničkim distriktom, već je postao sinonim za mesto gde uživanje u hrani dobija potpuno novu dimenziju. Njihov prostor na Novom Dorćolu već je osvojio ljubitelje vrhunskog bruncha i onih koji znaju da cene atmosferu koja se ne pronalazi često u užurbanom ritmu grada. Ušuškana bašta i enterijer koji spaja smirenost tamnozelenih i narandžastih tonova su vas možda već naterali da ovo mesto dodate na listu svojih omiljenih lokacija, ali novi Brera meni donosi dodatne razloge da ih ponovo posetite.
Hrana u Breri je pažljivo osmišljen koncept koji spaja lokalne proizvode i internacionalne tehnike pripreme. Upravo iz te kombinacije nastao je meni koji sadrži sve – od jednostavnih, ali maštovitih predjela, preko raskošnih glavnih jela, do savršeno uravnoteženih deserata. Novi izbor jela odiše prepoznatljivim stilom ovog restorana, ali donosi i suptilne promene koje pružaju dodatni sloj kompleksnosti svakom zalogaju.
Let’s start with Brera starters & sweets
U fokusu novog menija su detalji koji unapređuju svaki obrok, počevši od pažljivo osmišljenih priloga. Izbor uključuje mix povrća, krokete od krompira, kremasti pommes aligot i veggie tips. Svaki od ovih dodataka osmišljen je da upotpuni gastro iskustvo i sa jasnom namerom da pruži balans.
Kada su u pitanju deserti, Brera nudi dobro poznate, ali promišljeno unapređene poslastice. Profiterole sa slanom karamelom, carrot cake, limun nougat, čokoladni brownie i domaći sladoled, bez potrebe za složenim narativima.
Brera meni 2.0
Kada govorimo o predjelima, carpaccio od cvekle dolazi sa stracciatellom i listićima badema, dok teleći pate dobija dimenziju zahvaljujući domaćem džemu od smokve. Tu su i tatar biftek na brioš hlebu i tortelini sa goveđim nadevom, uz krem od kozjeg sira, maline i tartufe. Topla predjela donose nešto rustikalniju notu. Tu su kroketi od dimljene butkice, brie iz peći sa kruškom i muskatnim orahom, kao i upečatljiva patka 2.0 sa karamelizovanim lukom i coleslaw salatom.
Salate su osmišljene da budu osvežavajuće, a istovremeno bogate. Od pikantne note paljenog halapenja uz paštetu od zlatarskog sira, do elegantne salate sa grilovanim reš kavcem, svaki zalogaj ostavlja prostor da uživate u teksturama i aromama.
Među glavnim jelima, izbor je jednako promišljen. Fine pljeske sa torticom od batata, biftek sa tartufima i glazirane teleće bajadere govore same za sebe. Vegetarijanska opcija, poput karfiol steaka na kremu od celera, pruža ravnopravan užitak u svakom pogledu.
New Year matinée
Bez previše komplikovanja, fokus je stavljen na suštinu – kvalitetne sastojke i jasno definisane ukuse. Pored novog menija, u Breri možete planirati i zagrevanje za svoje novogodišnje veče. Naime, 31. decembra ćete na ultimativnom dorćolskom brunch mestu moći da uživate u matinée-u od 12 do 18 časova. Za dobar provod je zadužen Vuk Smiljanić, a kvalitetna gastro ponuda je i više nego dovoljna za upečatljiv završetak 2024. godine.
Foto: Journal; Instagram: @brera.dorcol