Ako ste mislili da je kulinarski svet već iscrpeo sve mogućnosti koje povrće može da ponudi, možda ćete se iznenaditi. U poslednje vreme, povrće koje je često zanemarivano ili smatrano zelenom dekoracijom na tanjiru – brokoli – doživljava pravi preobražaj. Nakon što smo prethodno u kuhinji eksperimentisali sa steak-ovima od karfiola i kupusa, sada je na red došao novi sastojak – brokoli. Ovo povrće, koje mnogi izbegavaju, zapravo skriva ne samo brojne nutritivne vrednosti, već i fantastičan potencijal za kreativnu i ukusu bogatu pripremu. Na Instagram profilu @alfiecooks naišli smo na fantastičan recept za brokoli steak sa cveklom i humusom. Ovaj recept spaja jednostavne, ali moćne sastojke u jednu potpuno novu, vibrantnu i hranljivu kombinaciju. Ako mislite da je brokoli samo uvek tu kao prilog, razmislite još jednom. Vreme je da mu pružimo zasluženo mesto u glavnoj ulozi.
Brokoli steak postaje omiljeno predjelo – donosimo recept
Sastojci
- Jedan veliki brokoli
- Tri cvekle (srednje veličine)
- 400 g leblebija (plus malo tečnosti od leblebija)
- Četiri kašike tahinija
- Jedna kašičica kvasca
- Jedan limun (sok)
- Dve čena belog luka
- Dva kockice leda
- Jedna kašičica balzamiko sirćeta
- Jedna kašičica crvene čili paprike u prahu
- Dve kašike svežeg peršuna
- Jedna kašičica agave (opciono, za malo slatkoće)
- So i biber po ukusu
- Extra virgin maslinovo ulje
Priprema
Počnite sa pripremom cvekle. Cveklu možete skuvati ili peći dok ne postane mekana, otprilike 30 minuta. Kada je gotova, ogulite je i pripremite za dalje blendanje.
U blender stavite skuvanu cveklu, leblebije, tahini, kvasac, beli luk, sok od limuna, kumin i malo tečnosti od leblebija. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte po jednu kockicu leda, miksujte dok ne postane kremasto, a zatim začinite solju i biberom. Nastavite da blendate još oko 10 minuta dok humus ne postane savršeno gladak i kremast. Ako želite, možete dodati malo agave za dodatnu slatkoću.
Zatim, pripremite brokoli. Isecite brokoli na deblje steak-ove (dva velika komada), dok ostatak možete ostaviti sa strane kao dodatak. Na srednje jakoj vatri, u tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite brokoli steak sa svih strana, dobro ih začinite solju i biberom. Pržite ih 5-6 minuta dok ne postanu zlatni, hrskavi spolja, a mekani iznutra. Ako je potrebno, zapecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C još pet minuta.
Zatim, u maloj činiji pomešajte maslinovo ulje, balzamiko sirće, seckani čili i peršun. Dodajte sirup od agave ako želite malo slatkoće i sve dobro promešajte. Posolite i pobiberite po ukusu, prilagodite kiselost i začinjenost prema svom ukusu.
Na tanjir stavite sloj kremastog humusa od cvekle, zatim poređajte brokoli steak-ove na vrh. Prelijte sirćetom i ukrasite svežim peršunom. Kao prilog možete poslužiti svežu salatu i hleb po izboru.
Foto: Instagram: @alfiecooks, @silkandgoldvintage, @chelseyjadecurtis