Kako nas sezona hladnijih dana poziva na bogatije ukuse i kreativnije recepte, često tražimo načine da jutarnje obroke učinimo malo drugačijim. Poslednjih nedelja uživali smo u svežim varijacijama poput jesenje salate sa kinoom, koja nudi idealnu ravnotežu hrskavih tekstura i sezonskih sastojaka, ili Pavlove torte s kruškama i vinom, koja spaja lagane i sočne ukuse u neobičan desert. Iako su ti recepti mnogima postali omiljeni, ovog puta donosimo nešto još posebnije – brownie hleb. Ovaj slatki doručak spaja mirisni, mekani hleb s jedinstvenim ukusom kakaoa i čokolade. Recept smo pronašli na Instagram profilu @hercules_noble_food, gde je postao pravi hit među ljubiteljima deserata.
Sastojci
Za testo
- 380 g brašna za hleb
- 250 g mlake vode
- 120 g kvasca
- 10 g soli
Za brownie smesu
- pola šolje istopljenog putera
- trećina šolje kakao praha
- jedna šolja šećera
- opcionalno: jedna kašika instant kafe
- opcionalno: jedna kašičica vanile
- dva mala jajeta
- jedna kašičica soli
- čokoladne mrvice (po želji)
Napomena: brownie smesa se priprema bez brašna.
Priprema
Pomešajte brašno i mlaku vodu, i ostavite da odmori najmanje jedan sat. Dodajte kvasac (120 g) i lagano mešajte metodom slap and fold oko minut. Ostavite testo da se odmori 20 minuta, pa dodajte 10 g soli i ponovite mešanje istom metodom. Dok testo odmara, pripremite brownie smesu.
Brownie smesa
Temeljno pomešajte istopljeni puter, kakao prah, šećer, jaja, so i, po želji, instant kafu i vanilu. Odvojite trećinu ove smese za kasnije dodavanje u testo, a ostatak koristite za kasniju pripremu.
Umesite trećinu brownie smese u testo dok ne postane glatko, dodajući malo brašna po potrebi da biste dobili pravu teksturu. Ostavite testo u toplom okruženju dva sata, rastežući i preklapajući ga svakih 30 minuta. Nakon dva sata, testo razvucite na suvoj površini i premažite ga trećinom preostale brownie smese. Po želji, dodajte čokoladne mrvice i komadiće prethodno pripremljenog brownie-ja. Uvijte testo i ostavite ga od dva do tri sata u zavisnosti od sobne temperature. Formirajte testo u oblik kugli i ostavite da se odmori preko noći u frižideru.
Sledećeg dana, zagrejte rernu na 220°C najmanje jedan sat. Stavite testo u rernu, napravite zareze na vrhu i poklopite. Pecite 25 minuta. U međuvremenu, dodajte brašno u preostalu brownie smesu, kako biste dobili smesu koja može da se koristi za dekoraciju. Nakon 25 minuta, otvorite rernu, dekorativno nanesite brownie smesu i nastavite pečenje još 15 minuta na 200°C.
Izvadite hleb iz rerne i ostavite ga da se ohladi na rešetki jedan sat pre serviranja.
Foto: Instagram: @hercules_noble_food, @tasty.twinsss, @eatwithdelou