Italija nije poznata samo kao zemlja pice i paste, već i kao područje sa kog potiču bruskete. Iako se u tradicionalnom obliku prave od grilovanog hleba koji je premazan belim lukom i maslinovim uljem, danas postoje različite varijacije ovog recepta. One se obično serviraju kao predjelo, ali takođe mogu da posluže i kao snack kom niko ne može da odoli. Upravo takve su i bruskete koje ćemo ove godine uvrstiti u šaroliku novogodišnju trpezu, ili čak servirati na prednovogodišnjim druženjima i okupljanjima. Sastojci su prilagođeni svačijim ukusima te se u prvom receptu mogu pronaći feta sir i pekan orah, u drugom jabuke i pršuta, a u trećem – paradajz i beli luk.
01. Bruskete sa feta sirom, pekan orahom i ruzmarinom
Sastojci
- baget
- maslinovo ulje
- so
- 200g feta sira
- 75g krem sira
- pekan orah
- svež ruzmarin
- med
Priprema
Isecite baget na kolutove i posložite ga na pleh prekriven papirom za pečenje. Svaki kolut premažite maslinovim uljem, a potom na njih pospite so. Pecite na 200 stepeni između 10 i 13 minuta. U blenderu sjedinite feta sir sa krem sirom sve dok ne nastane ujednačen namaz. Posložite bruskete na tacnu ili tanjir i svaku od njih premažite mešavinom feta i krem sira. Potom na njih stavite iseckane pekan orahe. Na kraju, dekorišite svežim ruzmarinom i malom količinom meda.
@spoonfulofsi Easy holiday appetizer🥰 Recipe👇 Ingredients: 1 baguette, sliced ¼ cup olive oil 2 tbsp sea salt 7 oz feta cheese 1/3 cup cream cheese ½ cup honey roasted pecans, chopped 2-3 fresh rosemary sprigs, torn ¼ cup hot honey Instructions: 1. Preheat oven to 400 F. Slice baguette into rounds. Place baguette slices on a baking sheet. Drizzle with olive oil and sprinkle with sea salt. Bake for 10-13 minutes or until golden. 2. Combine the feta and cream cheese in a food processor or stand mixer. Blend together until smooth, scraping down the sides as needed. 3. Spread whipped feta onto baguette slices evenly. Arrange in a single layer on a serving dish. 4. Sprinkle each crostini with chopped pecans and a fresh rosemary sprig. Drizzle with hot honey. Alternative serving option: spread the whipped feta out on a serving place and top with pecans & hot honey. Garnish with rosemary and serve with toasted baguette crostinis on the side! #appetizer #easyappetizers #whippedfeta #appetizerrecipe #holidayappetizer #holidayrecipe #easyrecipe #thanksgivingrecipes #recipevideo #appetizerideas #recipes #thanksgivingappetizers
♬ Stompin' at the Savoy - Benny Goodman
02. Bruskete sa brie sirom, jabukama i pršutom
Sastojci
- baget
- 200-400g brie sira
- dve jabuke
- pršuta
- rukola
- med
Priprema
Isecite baget na kolutove i na svaki od njih stavite po krišku brie sira. Ostavite ih u rerni dok se sir ne istopi, odnosno između 5 i 10 minuta. Kada ste ih izvadili iz rerne, na svaki baget stavite po krišku tanko isečene jabuke, malo pršute i po ukusu rukolu. Naposletku, prelijte svaki kolut tankim slojem meda.
@ambitiouskitchen #girldinner idea: apple, brie & hot honey crostini with prosciutto + arugula 😮💨
♬ lovergirl - saturra
03. Bruskete sa paradajzom, belim lukom i ricotta sirom
Sastojci
- baget
- 400g čeri paradajza
- tri supene kašike maslinovog ulja
- četiri čena belog luka
- 250g ricotta sira
- svež bosiljak
- balzamiko sirće
- so, biber
Priprema
Baget isecite na kolutove i premažite mešavinom supene kašike maslinovog ulja i čena belog luka koji ste prethodno samleli. Na svaki od njih stavite malo soli i bibera, a zatim ostavite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 10 minuta. Za to vreme, sjedinite u vatrostalnoj posudi čeri paradajz, supenu kašiku maslinovog ulja, dva samlevena čena belog luka, kao i malo soli i bibera. Nakon što ste bruskete izvadili, pecite paradajz oko 20 minuta i potom stavite u frižider.
U blenderu sjedinite ricotta sir, čen belog luka, kafenu kašiku maslinovog ulja, malo bosiljka i začine. Kada ste sve slojeve pripremili, bruskete prvo premažite namazom od sira. Zatim na svaku od njih stavite po dva ili tri čeri paradajza. Na vrh pospite svež bosiljak i stavite malo balzamiko sirćeta.
@dinnerin321 Recipe in bio on IG & website #appetizer #appetizers #fingerfood #christmasparty #holidayparty
♬ Jingle Bell Rock - Bobby Helms
Foto: Tik Tok (@spoonfulofsi, @ambitiouskitchen, @dinnerin321) / Instagram (@lindsaypleskot.rd)