Kada je priprema ručka u pitanju, razume se da kuvano, toplo jelo retko šta može dostojno zameniti. Ipak, isto tako ne možemo poreći da, uprkos našim najboljim nastojanjima, nekada jednostavno nemamo vremena za višečasovnu pripremu ovog obroka. To, opet, ne znači da kvalitet naše ishrane treba da ispašta zbog obaveze kojima su zasuti. Nekada je samo potrebno naći adekvatnu alternativu koja nudi nutritivno bogatsvo, a ne traži da joj posvetimo veći deo vremena – ili pažnje. Obrok salate su u tim situacijama ono čemu najčešće naginjemo. Tako i tuna salata sa avokadom predstavlja jednu varijantu ovog jela.
Sastojci
- konzerva tunjevine po izboru
- pola glavice crvenog luka
- 1 avokado
- 1 paradajz
- 1 kašika senfa
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika soka od limuna
- kapari
- kašičica korijandera i/ili peršuna
- so i biber po ukusu
Priprema
Kao što možete da prepostavite, priprema ovog obroka će biti krajnje jednostavna. Luk, avokado i paradajz iseckajte na komadiće. Tunjevinu dobro ocedite od ulja iz konzerve. U činiju dodajte sve sastojke, pa zatim prelive, tj. senf, maslinovo ulje i limunov sok. Promeštaje da se sve dobro sjedini. Na kraju pospite začinima i dodajte kapare po želji, a zatim još jednom promeštajte kako bi se ukusi pomešali. Po želji možete dodati i drugo povrće, poput kukuruza ili krastavca. Prijatno!
Fotografija preuzeta sa Unsplash