Dok su u fokusu jesenji recepti i slow living mantra, idealno je vreme pozabaviti se nešto bržim svakodnevnim gastro rešenjima. Recepti koji su u trendu obuhvataju tople boje i ukuse i predstavljaju oličenje sezone u tanjiru. Međutim, ovog puta smo odlučili da izdvojimo tri snack-a koji stoje na strani zdravijeg načina ishrane. Brza užina je upravo ono što nam je potrebno tokom radnih dana, a u nastavku donosimo recept.
001. Desert sa višnjom i crnom čokoladom
Recepti koji slede pronađeni su na Instagram profilu influenserke zdravijeg načina ishrane – @wellnessbylaila. Za početak ćemo se fokusirati na ukusni slatki snack u vidu deserta sa višnjom i crnom čokoladom. Za ocaj recept vam je potrebno malo sastojaka i vremena. Crnu čokoladu istopite i sipajte na prethodno postavljeni papir za pečenje. Dok se još uvek nije ohladila pospite mleveni kikiriki, a zatim preko toga dodajte jedno parče rice cake-a. Desert okrenite i premažite ga kikiriki puterom sa druge strane. Zatim, dodajte kokosovo brašno i višnje i vaša brza užina je gotova.
002. Kuglice od malina i kikiriki putera
Ove kuglice predstavljaju nešto komplikovaniju verziju klasičnog PB&J deserta. Naime, jednu kašiku kikiriki putera pomešajte sa kašikom proteinskog vanila praha. Zatim dodajte kašičicu javorovog sirupa i od ove smese napravite kuglice. Sada ćete pripremiti punjenje za kuglice. Za fil vam je potrebno nekoliko malina prethodno podgrejanih u mikrotalasnoj. U tu smesu umešajte i kašičicu čia semena i kašičicu javorovog sirupa. Dobijenu smesu dodajte u kuglice. Po želji možete preliti crnom čokoladom.
003. Quinoa crunch bar
Ovaj recept smo pronašli na Instagram strani @vegan.healthy.plan i on predstavlja zdraviju i ukusnu alternativu klasičnim čokoladicama. Tajna idealne hrskavosti je u prethodnom tostiranju kinoe, koja daje čokoladicama bogat, orašast ukus.
Sastojci
- jedna šolja kinoe, potopljena preko noći, oceđena i osušena
- jedna šolja čokoladnih kapljica
- jedna kašika kokosovog ulja
Priprema
Obložite duguljasti kalup papirom za pečenje i ostavite sa strane. Na srednje jakoj vatri, tostirajte kinou u tiganju oko tri minuta, stalno mešajući. Kada počne da pucketa i dobije blag orašast miris, sklonite je sa vatre. U mikrotalasnoj, u intervalima od 15 sekundi, otopite čokoladu i kokosovo ulje, mešajući između zagrevanja dok se potpuno ne sjedine. Dodajte tostiranu kinou u otopljenu čokoladu i dobro promešajte. Sipajte smesu u pripremljeni kalup, ravnomerno je rasporedite i zamrznite jedan sat. Nakon toga, isecite na štanglice i čuvajte u zatvorenoj posudi.
Foto: Instagram: @vegan.healthy.plan, @wellnessbylaila, @keziacook