Uobičajeni doručak često uključuje brzinske pahuljice ili jaja na sve načine. Međutim, pandemija nas je svakako podsetila na bezbroj mogućnosti u kuhinji. U proteklih godinu dana jedan od omiljenih izbora za doručak postao nam je i banana bread, koji je vrhunac svoje popularnosti imao za vreme prvog lockdowna prošle godine. Banana bread i dan danas rado pripremamo za doručak, no u danima kada nam se ne da čekati da se ispeče, jedemo ga kao kolač – tačnije, muffin – u čašici.
Banana bread mug cake
Recept za banana bread mug cake je toliko jednostavan da ćete ga napraviti bez imalo muke i problema. Trebaće vam 5 minuta za pripremu i isto toliko sastojaka pa je idealan ne samo za lenja jutra vikendom, već u svakoj situaciji kada poželite utoliti želju za hlebom od banane.
Recept koji donosimo u nastavku je veganski i bez šećera. Ako nemate javorov sirup, možete staviti bilo koji drugi prirodni zaslađivač.
Sastojci:
- 1/2 zgnječene banane
- 2 kašičicu bilo kojeg brašna
- 1/2 kašičicu praška za pecivo
- 1 kašičica javorovog sirupa
- 1/2 kapičica mleka
Za posip (po želji):
- komadići čokolade
- kriške banane
- orašasti plodovi
Priprema:
U šoljici zgnječite pola banane sve dok se ne pretvori u kašu. Dodajte ostale sastojke i dobro promešajte. Na vrh pospite komadiće čokolade, kriške banane ili orašaste plodove – možete i od svega po malo, zavisno od vašeg ukusu. Stavite šoljicu u mikrotalasnu na jedan minut. Kad izvadite kolač iz mikrotalasne, pustite da se ohladi 2 minuta (ovaj deo je najbitniji).
I to je to – uživajte u banana bread mug cakeu!
Foto: Unsplash, Instagram