Ukoliko ste bili u prilici da isprobate raf kafu, koja dolazi iz Moskve, onda ste možda razmišljali koje još specijalitete i recepte iz Rusije niste probali, a mogu biti potencijalno zanimljivi. Imamo odgovor! Jedna od neočekivanih kafenih kombinacija čini ono što se zove bumble kafa, a koja takođe dolazi iz zemalja istočne Evrope. Zanimljivog naziva, i još intrigantnije kombinacije boja, nismo mogli, a da se ne zapitamo – kako se to sprema „bumbarova“ kafa?
Ovaj osvežavajući letnji napitak zanimljivog imena često se vezuje za Rusiju i zemlje u okruženju, s obzirom da je – slično kao raf kafa – ovo uobičajno piće u toj regiji. Ono što sigurno možemo reći jeste da ne potiče iz Italije, gde bi sa neodobravanjem posmatrali pripremu ovakvog jednog kafenog napitka.
Bumble kafa se, naime, priprema od svega tri sastojka: sveže naceđenog soka od pomorandže, espresso kafe i slatkim sirupom od karamele. S obzirom da je tako jednostavna za pripremu, ništa nas ne sprečava da recepturu pripremimo kod kuće, i tako donesemo sopstveni sud o tome slažu li se ovi ukusi.
Sastojci
- 1-2 pomorandže
- shot espresso kafe
- karamel sirup (po želji, možete zameniti agave sirupom)
- led
Priprema
Iscedite jednu do dve pomorandže, u zavisnosti od jačine ukusa koji želite. U čašu najpre naspite sirupa od karamele ili agave, pa dodajte kocke leda. Sok od pomorandže zatim prespite u čašu. Na vrh dodajte shot ili dva espresso kafe. Slamčicom ili kašičicom promešajte kako bi se ukusi sjedinili. Uživajte!
Foto: Instagram