Nakon što smo utvrdili kako da sami napravimo pumpkin spice latte, sada prelazimo na level up. Ako ste ljubitelji bundeve, jesen vam sigurno miriše na njih. Za one tradicionalne tu su pita ili čorba od bundeve, a mi smo istražili kakve još alternativne gastro kreacije možemo napraviti sa ovom namirnicom. Pored recepta za pumpkin bread, donosimo vam još dva jesenja recepta za doručak ili desert – pumpkin pie chia pudding i pumpkin magic cup.
Zašto je dobro da jedemo bundevu?
Osim što je zaštitni znak Halloween sezone, bundeva je bogata različitim nutrijentima koji mogu povoljno uticati na zdravlje našeg organizma. Pored unutrašnjosti ploda, takođe možemo jesti i semenke i listove. Plod ove narandžaste namirnice ima nisku kalorijsku vrednost pa je idealan saveznik u postizanju fitness ciljeva pre nego što postavite nove u januaru. Bundeva je bogata vlaknima što znači da reguliše sistem za varenje. Pored toga, bundeva sadrži i mnoštvo vitamina, minerala i antioksidansa, kao što su vitamin A, C i E, kalijum, bakar i magnezijum. U nastavku donosimo dva sjajna recepta od bundeve koja ćete zasigurno voleti.
Pumpkin pie chia pudding
Sastojci:
- 3 kašike čia semenki
- 3 kašike pirea od bundeve
- 1/2 kašičice pumpkin spice mešavine
- 1/4 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika javorovog sirupa
- 3/4 šolje biljnog mleka po izboru
Priprema:
U manju čašu, ili teglu, sipajte čia semenke i prelijte ih mlekom, Zatim dodajte pire od bundeve, vanilu, pumpkin spice i javorov sirup. Ukoliko ne volite javorov sirup, zamenite ga sa zaslađivačem po izboru. Kada ste sve sastojke sipali u čašu, dobro ih izmešajte dok se ne sjedine. Nakon što ste izmešali sve sastojke, stavite puding na sat vremena u frižider da se stegne. Preporučuje sa da nakon 10 minuta izvadite puding iz frižidera i promešate kako ne bi došlo do stvaranja grudvica. Puding takođe možete pripremiti uveče i ostaviti da prenoći u frižideru.
Pumpkin magic cup
Sastojci:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1 šolja lanenog semena
- 1/2 šolje mleka po izboru
- 1/4 šolje pirea od bundeve
- 1 kašičica pumpkin spice mešavine
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 50g crne čokolade
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 1 kašičica grčkog jogurta
- 1 kašičica putera od badema
Priprema:
U posudu srednje veličine, sipajte ovsene pahuljice, laneno seme, mleko, pire od bundeve, pumpkin spice, cimet, so i vanilu. Zatim, kašikom izmešajte sve sastojke dok se ne sjedine. U zasebnoj posudi istopite čokoladu sa kokosovim uljem. Kada ste sve dobro promešali, smesa bi trebalo da bude gusta dovoljno da se preko nje ređaju i ostali sastojci. Dobijenu smesu, premažite slojem grčkog jogurta, zatim slojem bademovog putera i na kraju sve prelijte istopljenom čokoladom. Po želji, čokoladu možete posuti semenkama bundeve. Zatim, posudu poklopite i ostavite u frižideru da odstoji preko noći.
Foto: Unsplash, Instagram @onceuponepumpkin / @avocado_skilket