Tastes like summer: Ovaj recept za buratu sa povrćem i pistaćima biramo za letnji ručak
Tastes like summer: Ovaj recept za buratu sa povrćem i pistaćima biramo za letnji ručak

Tastes like summer: Ovaj recept za buratu sa povrćem i pistaćima biramo za letnji ručak

Poznato je da volimo italijanske specijalitete (who doesn’t?), a burata je jedan od naših favorita kada je o istima reč. Sada smo pronašli recept koji u fokusu ima upravo buratu, ali ukombinovanu na posebno interesantan i zdrav način. Reč je o receptu za salatu koji vam može poslužiti kao inspiracija za (letnji) ručak, ali i kao starter za večeru sa prijateljima ili date nightSaznajte koji su vam sve sastojci potrebni, te na koji način da napravite ovu salatu – u nastavku.

Burata, pistaći i povrće – match made in gastro heaven

Burata sa pistaćima i povrćem idealni je ručak i predstavlja pravi primer sezonskog obroka. Bosiljak i tikvice najukusniji su upravo leti, a predstavljaju neke od ključnih sastojaka u ovom obroku. Takođe, i u pistaćima posebno uživamo u letnjim danima – najviše, u formi sladoleda. Spajanjem ovih i drugih sastojaka kreiramo tako ukusan ručak, koji je odličan i sam po sebi, ali i uz svež hleb.

Sastojci

100g graška
100g pasulja
1 tikvica
Šaka bosiljka
30g pistaća (plus dodatnog za dekoraciju)
1 glavica izrendanog belog lukaSok od pola limuna

Morska so

Maslinovo ulje

Ulje od bosiljka

Način pripreme

Blanširajte grašak i isperite ga u hladnoj vodi, a isto to učinite i sa pasuljem. Ostavite ih po strani. Potom u blenderu izblendajte 50 grama graška, pistaće, šaku bosiljka i sitno izmleven beli luk. Dodajte limunov sok i veći prstohvat soli, kao i maslinovo ulje. Tako ste, prvenstveno, kreirali sopstveni gusti pesto sos.

Potom izrendajte tikvicu na tanke listiće i stavite ih u činiju. Dodajte pasulj i grašak, kao i kašiku domaćeg pesto sosa. Preko stavite još svežeg bosiljka i maslinovo ulje kako bi povrće dodatno sijalo. Na kraju, vreme je da se obrok prezentuje. Postavite buratu na tanjir, preko njega povrće obogaćeno pesto sosom – i dodajte ulje od bosiljka (ako želite i volite). Kako napraviti ulje od bosiljka? Pomešajte šolju bosiljka, 50ml ulja od uljane repice i 100ml maslinovog ulja. Ukoliko niste ljubitelj ulja od bosiljka, možete dodati još malo maslinovog ulja umesto njega. Na kraju, dodajte izrendane pistaće. Burata sa povrćem i pistaćima tada je spremna – uživajte, sami ili sa drugima.

Foto: Instagram (@alexandradudley)

Učitati još
Zatvori