Burbon i borovnice: Letnja čorba od pečenog povrća
Burbon i borovnice: Letnja čorba od pečenog povrća

Burbon i borovnice: Letnja čorba
od pečenog povrća

Ova supa je veoma osvežavajuća, blago aromatična i onako prava letnja. Za najbolji rezultat trebaće vam blender. Ako volite malo rustikalniju  teksturu (koja ovoj supi zapravo jako dobro pristaje) slobodno koristite multipraktik ili štapni mikser. Postupak je super jednostavan; naseckamo povrće kao temelj koje onda ispečemo, izblendamo i još kratko prokuvamo s povrćem i spremni smo za uživanje. Dodatak đumbira meni lično odgovara, ali ga slobodno možete izostaviti iz recepta. A ako umesto supe poželite sos – iz recepta samo izbacite povrće kao temelj i imate odličnu salsu!

Recept za letnju čorbu od pečenog povrća

Sastojci:

(za 3 tanjura)

  • -2 crvene paprike
  • 500 grama paradajza (zrelijih)
  • Glavica belog luka
  • Maslinovo ulje
  • Mlaz aceta balzamica
  • Kašičica miksa mediteranskih začina – ja sam koristila ruzmarin, bosiljak i origano
  • Malo svežeg začinskog bilja- ja sam koristila peršun i bosiljak
  • 0.75 dcl povrtnog temeljca
  • Komadić đumbira, izrendan
  • Manja chilli paprika, sitno iseckana

-Po želji – biljni kiseli krem, svež bosiljak, prepečeni komad hleba 

Postupak:

  • Iseckajte papriku i paradajz. Prebacite ih u posudu za pečenje, posolite, začinite mediteranskim začinima i prelijte s mlazom aceta balsaminca i maslinovog ulja. (*ako nećete koristiti aceto, preporučila bih vam da stavite i kašičicu šećera da malo izbalansira ukuse*) 
  • Odaberite čvrstu i svežu glavicu belog luka, odstranite spoljašnju koru, ali da svaki čen belog luka i dalje ostane u glavici. Zatim nožem odrežite otprilike pola centimetra s vrha glavice belog luka i dodajte ostatku povrća, s odrezanom stranom na dnu. Ubacite i sveže začinsko bilje (peršun i bosiljak).
  • Dobro promešajte pa pecite na 160  stepeni oko 45 minuta.
  • Kad je povrće gotovo, pustite ga da se malo ohladi. Čen belog luka istisnite iz “oklopa”. Prebacite  u blender pa blendajte do skroz glatke teksture.
  • Na malo maslinovog ulja kratko izdinstajte sitno naseckani đumbir i chilli papričicu. Dodajte izblendano povrće, povrtni temeljac pa dovedite do ključanja i smanjite vatru. Kuvajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Po želji na kraju kuvanja dodajte kašičicu biljni kiseli krem.
  • Poslužite s malo naseckanog bosiljka i prepečenim hlebom.

Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Nataša Rajčević

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori