Kada se spomene tart – većini je prva asocijacija nešto slatkog ukusa. Bilo da je u pitanju čokoladna ili voćna varijanta, slatki tart predstavlja desert kom retko ko može da odoli. Svoj naziv duguje francuskom tarte u značenju pita ili pecivo, a upravo zbog toga on se može napraviti i sa slanim sastojcima.
Iako je, u tom slučaju, njegovo punjenje uglavnom sačinjeno iz namirnica koje se tradicionalno koriste u pripremi pice, ovaj put je glavna zvezda slanog tarta – čeri paradajz. Upravo zbog toga, ovom jelu, čija priprema će vam verovatno oduzeti malo više vremena, dajemo ime čeri tart. Međutim, ukoliko se odlučite da upravo njega isprobate u predstojećim danima, sigurno se nećete pokajati.
Sastojci
- 25g listova bosiljka
- 25g parmezana
- 100g putera
- kafena kašika soli
- 150g brašna
- 25g kukuruznog skroba
- beli luk
- dva ili tri paradajza
- pršuta
- dve kutije čeri paradajza
- mocarela
- maslinovo ulje
- so, biber
Sastojci
U blender stavite listove bosiljka, parmezan, puter i so, a isključite ga kada dobijete zelenu smesu. Na kuhinjski pult pospite brašno i kukuruzni skrob, a potom na njega stavite smesu zelene boje i počnite da ju mesite rukama sve dok ne nastane jednolično testo. Razvucite ga oklagijom, umotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru oko 90 minuta.
Dok se testo hladi, zagrejte rernu na 220 stepeni. Isecite glavicu belog luka na pola, umotajte ju u aluminijumsku foliju i stavite na pleh preko kog ste prelili malo maslinovog ulja. Luk ostavite u rerni oko 45 minuta.
Paradajz isecite na kriške i stavite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pospite preko njega malu količinu maslinovog ulja, te ga po želji začinite koristeći so i biber. Kao i luk, paradajz pecite oko 45 minuta – ali na gornjoj rešetka.
Nakon što se testo ohladilo, utisnite ga u kalup za tart. Zatim i njega stavite u rernu, a podlogu pecite oko 20 minuta, odnosno sve dok ne porumeni. Za to vreme, operite čeri paradajz i isecite veće komade na polovine. U pečenu koru utisnite beli luk i razmažite ga koristeći kašiku, a na njega stavite ravnomeran i tanak sloj pršute i mocarela sira. Zatim dodajte pečeni paradajz, a naposletku na vrh posložite i čeri paradajz.
Foto: Instagram @paris.starn