Četiri najukusnija topla napitka koji su stvoreni za hladne jesenje dane
Četiri najukusnija topla napitka koji su stvoreni za hladne jesenje dane

Četiri najukusnija topla napitka koji su
stvoreni za hladne jesenje dane

Dolaskom hladnih, kišnih i tmurnih dana jedino što želimo jeste da budemo kod kuće, zavučeni ispod ćebeta, s omiljenim toplim napitkom u ruci. U želji da čaj i kafu zamijenimo nečim malo drugačijim, pronašli smo četiri najukusnija topla napitka koja sami možete pripremiti u nekoliko minuta.

Neke ste od njih, verujemo, isprobali u kafićima, a ako i niste – sada je pravo vreme za to. Jednom kada pronađete svog favorita među ovim napicima, teško ćete ga se rešiti. Dobro je što su zdravi, a uvek ih možete obogatiti dodatkom meda, agavinog sirupa i ekstrakta vanile.

Chai Latte

Jedno vrlo nežno, blago i slatkasto piće stvoreno za hladne dane je Chai Latte – ne samo da će vam ugrejati telo već i dušu! Chai Latte možemo praviti na dva načina: mešavinom začina ili korišćenjem crnog čaja.

Ipak, za kućnu pripremu mi koristimo pravi crni čaj i začine, a za ceo postupak biće vam potrevno maksimalno pet minuta.

Recept

Sastojci: 

  • 2 šolje bademovog mleka (ili mleka po izboru)
  • 2 vrećice crnog čaja
  • 3/4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice mlevenog kardamoma
  • 1/8 kašičice mlevenog karanfilića
  • 3 kašike meda ili agavinog sirupa

Priprema:

  • Zagrejte mleko u šerpici na srednje jakoj vatri. Ugasite vatru i dodajte 2 vrećice crnog čaja u lonac s vrućim mlekom. Pričekajte 3 do 5 minuta da se čaj natopi, zatim uklonite vrećice.
  • Sada u mleko dodajte cimet, đumbir, kardamom, karanfilić i agavin sirup. Umutite da se sjedini, mešajući na srednjoj vatri, dok smesa ne postane vruća.
  • Začine prilagodite svom ukusu i odmah poslužite.
@theconsciousplantkitchen

Golden Latte

Golden latte, golden milk ili turmeric latte nazivi su za čaroban napitak na bazi kurkume, cimeta, meda i đumbira. Na prvu možda zvuči jako i intenzivno, ali kombinacija malih doza ovih zdravih začina, vanile i mleka po odabiru, ovaj napitak čine pravim toplim „spasom“ za hladne dane. Volimo da ga popijemo umesto čaja, kafe ili kakaa, kako bismo uneli malo promena u jesenje i zimske rutine.

„Zlatno mleko“ svoju boju zahvaljuje kurkumi, a ako ga želite učiniti još zdravijim, u njega dodajte malo bibera ili čilija i pola kašičice kokosovog ulja. Zbog svojih zdravih sastojaka i njihovih dobrobiti za naše zdravlje – prvi je izbor u trenucima kada osetimo da nas hvata prehlada, ali i kao prevencija istih problema.

Recept

Sastojci:

  • 350 ml bademovog mleka (ili bilo kojeg mleka po izboru)
  • ¼ kašičice mlevene kurkume
  • ¼ kašičice mlevenog cimeta
  • ¼ kašičice mlevenog đumbira
  • ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica meda ili agavinog sirupa
  • malo chillija ili mlevenog crnog bibera
  • opciono: ½ kašičice kokosovog ulja

Priprema:

  • Sve sastojke stavite u lonac i neprestano mešajte na laganoj vatri, najbolje žicom za mućenje. Kada je vruće, sipajte u šolju i pospite s još malo cimeta.
@oh_la_vie_est_belle

Matcha Latte

Matcha Latte već nam je dobro poznat napitak koji svojom bojom, mirisom i ukusom na prvu često i ne privlači, ali jednom kada naučite kako pravilno pripremiti i začiniti Matchu, vrlo će vam lako postati omiljen napitak. Uz pravilno doziranje matcha praha, mleka i zaslađivača, vaš napitak neće biti gorak, već nežan i lagan, blago slatkaste arome.

Matcha prah je posebna vrsta zelenog čaja u prahu koja se već vekovima koristi u japanskoj kulturi, a njeni benefiti za naše zdravlje su brojni.

Recept

Sastojci:

  • 1 kašičica matcha praha
  • 1 kašika vruće vode
  • 2 kašičice meda ili po ukusu
  • 3/4 šolje vrućeg mleka

Postupak:

  • Sipajte kašičicu matcha praha u šolju.
  • Dodajte malo tople vode i mutite dok se ne otopi, dok smesa nema grudvice. Umešajte med ili agavin sirup.
  • Dodajte mleko po izboru i mešajte žicom za mućenje da se sjedini, poslužite odmah.

Vruča čokolada

Dva najpopularnija topla napitaka za vreme hladnijih meseci su kakao i vruća čokolada. Vruću čokoladu možemo pripremiti na mnogo načina, uz mnogo različitih dodataka poput cimeta, ruma, karamele ili šlaga.

Recept

Sastojci:

  • 2,5 šoljice mleka po izboru
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 2 kašičice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1/2 šoljice biljnog krema
  • 1/2 šoljice komadića tamne čokolade
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

  • Pomešajte mleko, šećer i zagrejte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi, umešajte kakao i krem i komadiće čokolade. Stalno mešajte držeći plamen na laganoj do srednjoj jačini.
  • Kada se sve rastopi, umešajte vanilu pa pomerite s vatre.
  • Ulijte u šolju, ubacite dodatke po želji. Ovo je piće brzo, jednostavno i jako čokoladno! Uživajte!

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori