Da li ste nekada probali da otvorite kokos? Ako jeste, sigurno ste se namučili jer je za ovaj poduhvat potreban ozbiljan skil. Srećom, za recept koji smo vam pripremili, potreban vam je samo sušeni kokos iz kesice. Tokom leta, spremali smo osvežavajući čizkejk od breskve, a sada smo vam donosimo malo slađu verziju pogodnu za hladnije vreme – čizkejk sa kokosom i belom čokoladom. Ovaj kolač je idealan lazy day saveznik jer se ne peče, pa je priprema brza i jednostavna.
Sastojci:
- 180g mlevenog keksa
- 75g putera
- 380g krem sira
- 75gr grčkog jogurta
- 75g kokosovog brašna
- 200g bele čokolade
Za gornji sloj:
- 150g kokosovog mleka
- 80g bele čokolade
Priprema:
Pomešajte mleveni keks i otopljeni puter. Smesu prebacite u okrugli kalup za čizkejk i rasporedite po dnu posude kao koru. Važno je smesu dobro pritisnete uz dno kako bi ostali sastojci mogli da se ređaju preko. U odvojenu posudu sipajte krem sir, jogurt i kokosovo brašno, pa izmutite mikserom dok se ne sjedini. Belu čokoladu istopite u mikrotalasnoj ili na vodenoj pari. Vodite računa da temperatura na kojoj topite čokoladu bude slaba kako vam čokolada ne bi zagorela. Istopljenu čokoladu dodajte u smesu sa krem sirom i umešajte je u fil kašikom. Dobijeni fil rasporedite preko keksa i središnji sloj kolača je gotov. Za preliv, u malu šerpu sipajte kokosovo mleko i stavite ga na tihu vatru. U mleko izlomite belu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi. Zatim, prelijte središnji sloj čokoladom i stavite kolač u frižider na najmanje dva sata, najbolje preko noći, kako bi se čizkejk stegao. Čizkejk možete posuti sa malo kokosovog brašna kao dekoracija.
Količina sastojaka u receptu, predviđena je za čizkejk kalup od 24cm. Ukoliko nemate kalup, kolač možete spremiti u bilo kojoj dubljoj posudi sličnih dimenzija, ali će vam tako biti malo teže da ga lepo isečete.
Foto: Instagram pastry.picture