Donosimo recept za hrskave zgnječene krompire sa belim lukom
Donosimo recept za hrskave zgnječene krompire sa belim lukom

Donosimo recept za hrskave zgnječene
krompire sa belim lukom

Stalno smo na zadatku da pronadjemo neki novi recept koji će nam postati sledeći favorit, stoga su nam oči širom otvorene kada listamo društvene mreže. S obzirom da volimo da volimo da spremamo krompir na sto i jedan način, danas donosimo recept za hrskave izgnječene krompire sa belim lukom, koji izuzetno podsećaju na garlic bread, a uživaju u svim pogodnostima jela od krompira. Stoga, znamo šta spremamo danas za ručak!

Sastojci:

  • 1,5 kg belog krompira
  • 1 glavica belog luka
  • 100 g putera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber
  • peršun sitno isečen

Priprema

Prvo, zagrejte rernu na 200 stepeni celzijusa.
Odsecite vrh vašeg belog luka i stavite u mali lonac otporan na rernu sa poklopcem ili u list folije, zatim ga prelijte maslinovim uljem i začinite prstohvatom soli i bibera. Tako pokrivenog ga prcire jedan sat u rerni, a nakon što se malo ohladi iscedite čen belog luka iz kore i ostavite ga po strani.

Zatim je vreme za krompir! Stavite vaš krompir u veliki lonac i prelijte ga posoljenom hladnom vodom, i na jakoj vatri kuvajte ga 30 minuta ili dok ne omekšaju dovoljno. Kad istekne vreme, ocedite krompir u cediljku i stavite u frižider da sva vlaga ispari.

U dubokoj posudi na laganoj vatri pomešajte puter i maslinovo ulje i kuvajte dok se ne istopi. Dodajte pečeni beli luk i prstohvat soli i bibera i kuvajte 2 minuta, a zatim skinite sa vatre i obložite ga vašim sosom od putera. Dva pleha obložite papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite krompir po njima, ostavljajući puno prostora oko svakog krompira. Nakon toga, koristeći čašu ili gnječilicu za krompir, izgnječite krompir dok i dalje donekle održavate njihov oblik. Vaše krompire možete izgnječiti prilično tanko što će vam dati više hrskave krompire, što mi svakako preporučujemo!

Vaš krompir prelijte preostalim sosom od putera i pecite 30-35 minuta na u rerni ili dok krompir ne porumeni i ne postane savršeno hrskav. Pospite ga sa malo morske soli i sitno seckanog peršuna i vaš hrskavi krompir je spreman da se posluži!

Foto. Instagram

Učitati još
Zatvori