Stalno smo na zadatku da pronadjemo neki novi recept koji će nam postati sledeći favorit, stoga su nam oči širom otvorene kada listamo društvene mreže. S obzirom da volimo da volimo da spremamo krompir na sto i jedan način, danas donosimo recept za hrskave izgnječene krompire sa belim lukom, koji izuzetno podsećaju na garlic bread, a uživaju u svim pogodnostima jela od krompira. Stoga, znamo šta spremamo danas za ručak!
Sastojci:
- 1,5 kg belog krompira
- 1 glavica belog luka
- 100 g putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber
- peršun sitno isečen
Priprema
Prvo, zagrejte rernu na 200 stepeni celzijusa.
Odsecite vrh vašeg belog luka i stavite u mali lonac otporan na rernu sa poklopcem ili u list folije, zatim ga prelijte maslinovim uljem i začinite prstohvatom soli i bibera. Tako pokrivenog ga prcire jedan sat u rerni, a nakon što se malo ohladi iscedite čen belog luka iz kore i ostavite ga po strani.
Zatim je vreme za krompir! Stavite vaš krompir u veliki lonac i prelijte ga posoljenom hladnom vodom, i na jakoj vatri kuvajte ga 30 minuta ili dok ne omekšaju dovoljno. Kad istekne vreme, ocedite krompir u cediljku i stavite u frižider da sva vlaga ispari.
U dubokoj posudi na laganoj vatri pomešajte puter i maslinovo ulje i kuvajte dok se ne istopi. Dodajte pečeni beli luk i prstohvat soli i bibera i kuvajte 2 minuta, a zatim skinite sa vatre i obložite ga vašim sosom od putera. Dva pleha obložite papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite krompir po njima, ostavljajući puno prostora oko svakog krompira. Nakon toga, koristeći čašu ili gnječilicu za krompir, izgnječite krompir dok i dalje donekle održavate njihov oblik. Vaše krompire možete izgnječiti prilično tanko što će vam dati više hrskave krompire, što mi svakako preporučujemo!
Vaš krompir prelijte preostalim sosom od putera i pecite 30-35 minuta na u rerni ili dok krompir ne porumeni i ne postane savršeno hrskav. Pospite ga sa malo morske soli i sitno seckanog peršuna i vaš hrskavi krompir je spreman da se posluži!
Foto. Instagram