Na beogradskom gastro radaru uočili smo novu lokaciju za vino i koktele. Reč je o nedavno otvorenom Ćilim baru smeštenom u samom srcu Dorćola, u Kapetan Mišinu ulicu broj pet. Nakon što smo posetili kafe-knjižaru Kosmos i uživali u višesatnom brunchu u SLOJ bistrou, došlo je vreme i da posetimo novi wine & cocktails bar – taman pred (prolećni) vikend koji nam dolazi. Da li smo već rekli da smo na meniju zapazili koktel od kestenja?
Zanatski kokteli i domaća vina
Ćilim bar nastao je u saradnji Nikole Dojčinović, Julije Larionove i Ruslana Khubieva. Ovaj bar futurističkog enterijera nazivom odaje počast tradicionalnom zanatu i ručno rađenom tepihu, poznatom kao ćilim. Fokus novog mesta u Beogradu su vina i kokteli – lista je zaista impresivna. Takođe, Ćilim bar je jedan od retkih koji aktivno vodi istoimeni TikTok nalog. Tako, imamo priliku da saznamo male tajne velikih majstora i gledamo pripremu tradicionalnih i inovativnih koktela.
Pažljivo sastavljen i impresivan meni je ono što nas je oduševilo kod ovog bara. Na karti pića su white truffle negroni, umami mary, mushroom old fashion i gorepomenuti koktel od kestenja – chestnut cube. Originalna vinska karta fokus je gotovo u potpunosti stavila na domaće proizvođače – tu su crvena, bela i penušava vina iz Knjaževca, sa Metohije i Fruške Gore. Dostupan je i spring specials meni, na kom se nalaze slovenačka vina Kiraly Pet-nat, Homokos Pet-nat i Jurka Pet-nat.
Uz piće ide i zakuska. Čips od tartufa, masline sa Sicilije, kapar i pančeta koje smo pronašli na meniju savršeno se uklapaju uz kartu pića. Bonus points? Ćilim bar je pet friendly.
Foto: Instagram @cilim.bar