Ove jeseni su deserti sa pistać kremom viralni – izdvajamo favorite
Ove jeseni su deserti sa pistać kremom viralni – izdvajamo favorite

Ove jeseni su deserti sa pistać kremom
viralni – izdvajamo favorite

Jesenja sezona je donela poprilično neočekivani [ gastro ] trend – deserti sa kremom od pistaća. Iako ovu pretežno kišnu sezonu vezujemo za deserte sa aromama pekan oraha, jabuka i javorovog sirupa, ovog puta se odlučujemo za pistać krem. Uzimajući u obzir ove trenutno viralne deserte, izdvojili smo dva favorita – cimet rolnice i čizkejk sa pistaćima, preciznije sa pistać kremom. Nedavno smo govorili na kojim mestima u Beogradu pronalazimo cimet rolnice, dok sada odlučujemo da ih napravimo kod kuće, i to sa kremom od pistaća, a u nastavku otkrivamo i kako.

Čizkejk sa kremom od pistaća


Čizkejk predstavlja omiljeni desert mnogih, a neretko nailazimo na iskaze da je komplikovan za samostalno pravljenje kod kuće. Čizkejk sa kremom od pistaća definitivno ne spada u kategoriju kompleksnih deserta. Glavna zvezda će biti naravno pistać krem kom ove sezone ne možemo da odolimo, a evo i koji sastojci ga čine.

@on_est_gourmands

Cheesecake à la pistache Pour la croûte : 180g de biscuits à thé 40g de pistache 90g de beurre fondu La crème au fromage 350g de fromage à la crème à température ambiante 250g de crème épaisse à température ambiante 2 œufs 1 gousse de vanille 60g de sucre Cuisson 150° pendant 40 à 50min Transférez au réfrigérateur pendant minimum 4hr Glacez le gâteau avec de la pâte à tartiner à la pistache 🇬🇧 Pistachio cheesecake For the crust: 180g tea biscuits 40g pistachios 90g melted butter The cheese cream 350g cream cheese at room temperature 250g heavy cream at room temperature 2 eggs 1 vanilla pod 60g sugar Cook at 150° for 40 to 50min Transfer to the refrigerator for at least 4hr Ice the cake with pistachio spread

♬ Victorian Night Tales - Thomas J. Peters

Sastojci


  • 180g čajnih keksića
  • 40g pistaća
  • 90g istopljenog maslaca
  • 350g krem sira
  • 250g pavlake za kuvanje
  • 2 jajeta
  • štapić vanile
  • 60g šećera

Priprema


U pomenutu količinu pavlake za kuvanje potrebno je dodati jedan štapić vanile. Čajne keksiće je potrebno sjediniti i dodati u posednu posudu uz pistaće i malo limunovog soka. Pleh ćete obložiti pek papirom, i u isti dodati smesu sa keksom koji će se kasnije pretvoriti u koru deserta. Keks je potrebno pažljivo utisnuti dok se u drugoj posudi pravi fil za kolač.

Pomenutu količinu istopljenog maslaca, sira, šećera i jaja je potrebno sjediniti sa predhodno napravljenim filom od vanile. Ovu smesu stavite u pleh i peći na 150 stepeni od 40-50 minuta.

Za kraj, obložite kolač pistać kremom i odstranite ga u frižider, na četri sata, kako bi se ohladio.

Cimet rolnice sa kremom od pistaća


Cimet rolnice predstavljaju prvu pomisao mnogih kada su jesenji deserti u pitanju. Ovog puta, onim klasičnim dodajemo twist, te ih pravimo sa kremom od pistaća, a u nastavku otkrivamo i kako.

@emilygough__

Pistachio Cinnamon Buns Ok this frosting was my favourite flavour I’ve done, I may have to use it for every cinnamon bun recipe here on out. Serves 8-10 Ingredients: Cinnamon buns: 32g (1 tbsp) honey 1 packet dry yeast 340ml (1 1/4 cup) milk 525g (3 cups) plain flour 1/2 tsp cardamom 55g (3 tbsp) brown sugar 60g (1/4 cup) butter Pinch sea salt Pistachio creme filling: Sprinkle cinnamon 80g (1/3 cup) pistachio creme spread Butter Pistachio cream cheese icing: 65g (1/4 cup + 1 tbsp) butter 113g (scant 1/2 cup) cream cheese 1 tsp vanilla bean extract 130g (1 cup) icing sugar 2 tbsp pistachio spread Topping: Pistachio creme spread @Pistachiopapiofficial Pistachios Method: 1. In a bowl add the honey and milk and microwave for about 30 seconds - 1 minute or until warm (not too hot or cold) 2. Add in the yeast, stir and set aside 3. In your mixing bowl add the flour, sugar and salt 4. Pour in the butter and yeast mixture once risen and activated (takes 5-10 min depending) 5. Using your mixer with a kneading head, knead for 5 - 10 minutes until a dough ball forms and stops sticking to the sides of the bowl 6. Grease a large bowl and place in the dough, turn over in the bowl so it’s greased and cover with a damp towel and rise for 1-2 hours (until risen or almost doubled in size) 7. Once the dough has risen punch down dough and place on a counter top and roll out into a rectangle 8. Smear a thin layer of butter over the dough with a spatula (optional), then drizzle on the pistachio creme and spread with a spatula. Sprinkle with cinnamon and pistachios 9. Roll up the dough into a cigar and cut with a sharp knife into 8 - 10 slices 10. Line a baking dish and add the cinnamon buns, cover and allow to rise for about 20-30 min until risen 11. Preheat oven to 180°C/356°F while rising, when risen place in cinnamon buns into the oven 12. While baking mix together cream cheese frosting 13. Bake for about 15-25 minutes or until golden then remove from oven 14. Spread the frosting on top once slightly cooled 15. Top with pistachio butter and pistachios and enjoy! #cinnamonbuns #cinnamonrolls #baking #pistachiobutter #pistachio

♬ Sinseerly Yours - Thee Sinseers & Joey Quinones

Sastojci


  • 32g meda
  • 340ml mleka
  • 525g brašna
  • 55g crnog šećera
  • 60g putera
  • prstohvat soli
  • 80g krema od pistaća
  • prstohvat cimeta

Priprema


Sve gorepomenute suve sastojke je potrebno sjediniti u činiju koju ćete potopiti mlekom. Uporedno pripremite testo i pustite ga da odstoji. Testo je potrebno obložiti kremom od pistaća, izmlevenim pistaćima i cimetom. Kasnije je potrebno urolati testo i iseći ga na sedam do osam rolnica koje ćete posložiti u pleh. Ostatak pistać krema sjedinite sa šećerom i obložite rolnice sa istim. Za kraj, dodajte malo pistaća kao final touch.

Foto: TikTok / @on_est_gourmands, @emilygough__ /

Učitati još
Zatvori