Citrusna feta torta? Imamo recept za nesvakidašnji, a preukusni desert
Citrusna feta torta? Imamo recept za nesvakidašnji, a preukusni desert

Citrusna feta torta? Imamo recept za
nesvakidašnji, a preukusni desert

Kombinacija slatkog i slatkog u savršenom balansu? Citrusna feta torta je upravo to. Naša opsesija unikatnim desertima ne staje, a sada je na redu kombinacija mnogima omiljenog feta sira sa citrusnim voćem (pomorandžama i limunom) i tamnom čokoladom. Bogata, kremasta, a opet lagana i osvežavajuća – citrusna feta torta biće vaš omiljeni, go-to desert. Donosimo recept.

Sastojci

Čizkejk:

  • 200 g fete (jedan blok; može i 225 g)

  • 400 g punomasnog grčkog jogurta

  • 80 g slatke pavlake

  • 2 jajeta (veličina L)

  • Rendana korica jedne pomorandže

  • Rendana korica jednog limuna

  • 1 kašičica ekstrakta vanile

  • 200 g kristal šećera

  • 21 g gustina (kukuruznog skroba)

Preliv:

  • 114 g tamne čokolade

  • 1 kašika kokosovog ulja (opciono – za tanji preliv)

  • 2 kašičice krupne (morske) soli

Dodatni saveti

Grčka feta je najbolji izbor za ovaj čizkejk. U zavisnosti od toga da li preferirate jači ili nešto blaži ukus sira, stavite 200 gr – ili celi blok feta sira. Što se grčkog jogurta tiče, punomasni jogurt čizkejku daje laganu, penastu strukturu. Ipak, možete koristiti i krem sir.

Kako se čizkejk hladi, može ispustiti višak vode. Da biste to sprečili, uvek birajte punomasne verzije ovih bitnih sastojaka – i izvadite čizkejk iz rerne dok mu je sredina još uvek malo drhtava.

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 175°C i postavite rešetku na sredinu rerne.

  2. U blender ubacite fetu, grčki jogurt, slatku pavlaku, jaja, vanilu i rendane korice pomorandže i limuna. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.

  3. U velikoj posudi pomešajte gustin i šećer. Dobro umutite, pa sipajte smesu iz blendera i ponovo umutite da se sve lepo sjedini.

  4. Obložite kalup sa obručem (18 cm) zgužvanim papirom za pečenje — pritisnite ga uz dno i ivice. Zgužvan papir se lakše prilagođava obliku kalupa.

  5. Smesu za čizkejk procedite direktno u pripremljeni kalup.

  6. Pecite čizkejk 30 minuta, zatim okrenite kalup za 180 stepeni i nastavite da pečete još 25–30 minuta, dok ivice ne očvrsnu, a sredina i dalje ostane blago drhtava.

  7. Kada je gotov, izvadite čizkejk iz rerne i ostavite da se hladi na rešetki dok ne dostigne sobnu temperaturu. Zatim ga prebacite u frižider i ostavite da se potpuno stegne pre nego što uklonite obruč.

  8. Ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata – idealno preko noći.

  9. Istopite tamnu čokoladu u činiji pogodnoj za mikrotalasnu. Po želji dodajte kašiku kokosovog ulja da bi preliv bio tanji.

  10. Skinite obruč sa kalupa i pažljivo prebacite čizkejk na tanjir ili postolje za posluživanje. Odvojite papir sa ivica torte.

  11. Prelijte topljenu čokoladu preko čizkejka, dozvolite da se lagano sliva niz stranice. Pomoću zadnje strane kašike ravnomerno rasporedite čokoladu.

  12. Pospite vrh krupnom morskom solju.

  13. Pre svakog sečenja, nož potopite u vruću vodu i obrišite ga – tako će rezovi biti uredni. Ponovite postupak za svaki novi rez pri serviranju.

Foto: Instagram (@redcurrantbakery)

Učitati još
Zatvori