S obzirom da su temperature ovih dana jako visoke, znamo da niko ne želi da vreme provede kod kuće uz rernu i dodatno se grejati. A ako želite da se zasladite, i to bez imalo pečenja, imamo odličan recept za vas – čizkejk od breskve. Lako se se sprema, prepun je sezonskog voća, a uz to je i namenjen za svakog, zato što je veganski i ne sadrži gluten.
Sastojci:
150 g badema ili indijskih oraha
100 g suvih kajsija
¼ kašičice morske soli
Fil:
150 g indijskih oraha
150 g veganskog krem sira
80 g veganskog jogurta
30 g kokosovog ulja
80 g džema od kajsije
1 kašika soka od limuna, sveže ceđenog
1 kašičica vanilinog šećera
1 kašika smeđeg šećera
¼ kašičice mlevenog cimeta
Preliv:
400 g svežih breskvi, bez koštica
2 kašike smeđeg šećera
1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika soka od limuna, sveže ceđenog
¼ kašičice mlevenog cimeta
½ kašičice paste od vanile
Postupak:
Korak 1: Pomešajte sastojke za koru (bademe, suve kajsije i morsku so) dok ne dobiju konzistenciju mrvica. Smesa treba da se zalepi između vaših prstiju kada je spremna. Ako je potrebno, dodajte još kajsija da bi se smesa lepila.
Korak 2: Utisnite koru u pleh obložen papirom za pečenje. Koristite prste ili poleđinu kašike da je čvrsto sabijete u ravnomeran sloj. Proverite da li je kompaktna. Ostavite u frižideru dok pravite fil.
Korak 3: Pomešajte sve sastojke za punjenje u blenderu velike brzine dok ne postane glatka i kremasta.
Korak 4: Sipajte smesu na koru i kašičicom ili špatulom poravnajte gornji deo. Stavite u frižider dok se ne stegne (oko pet sati ili preko noći).
Korak 5: Da biste napravili preliv treba da izrežete breskve na oko osam delova po breskvi. Dodajte kriške breskve u šerpu zajedno sa šećerom, kukuruznim skrobom, limunovim sokom, vanilom, cimetom i promešajte. Ostavite mešavinu da odstoji 20 minuta dok breskve ne puste sok i maceriraju. Kuvajte preliv na laganoj vatri dok breskve malo ne omekšaju, ali i dalje „al-dente“ i nisu kašaste! Uverite se da neprekidno mešate mešavinu kako biste sprečili da se zalepi za tiganj. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 30 minuta.
Korak 6: Kada se ohladi, namažite preliv od breskve na postavljenu tortu od sira i ponovo stavite u frižider najmanje 30 minuta pre serviranja.
Vaš čizkejk od breskve je spreman. Uživajte!
Foto: Instagram