Čokoladni mafini su uvek dobra ideja, još ako su posni i bez dodatog šećera, onda naročito. Bilo da vam je potrebno da spremite brzinski doručak, užinu ili večeru, čokoladni mafini su idealno rešenje i to za sve uzraste. Možete ih poneti sa sobom na posao, spakovati deci u školu ili poslužiti goste kada dođu kod vas.
Kao i dosad, i ovog puta, držimo se zdravijih recepata nutricionistkinje Dajane Švrake Milutinović i donosimo jednostavan recept za čokoladne mafine bez jaja, brašna i šećera, koji će zasigurno biti jednako ukusni kao i njihova grešna verzija. Osim toga, ovi čokoladni mafini imaju potencijal da strgnu s trona Dajanin čuveni recept za mak tortu sa stevijom.
Sastojci:
- 1/2 avokada
- 2 kašike brašna od leblebija (kao zamena mleveni badem ili lešnik)
- 7 urmi
- ¼ prašaka za pecivo
- 1 kašika liofilizovanih borovnica (mogu i sveže ili odleđene)
- 1 kašika listića kokosa
- 1 kašika bio čipsa od banana
- 50ml biljnog mleka
- ½ kašike kokosovog ulja
- Listići badema za dekoraciju
Priprema:
Sve sastojke, osim borovnica i badema, povežite u blenderu. Zatim dodajte borovnice ili drugo voće po izboru. Sipajte smesu u kalupe za mafine i po površini pospite listiće badema ili seckane lešnike. Potom, dodajte i jedan komad crne čokolade sa stevijom u sredinu smese kako biste dobili kremastiju teksturu poput suflea. Pecite u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 200 °C.
Foto: Dajana Švraka Milutinović