Ako vam je čokolada jedna od omiljenih namirnica, recepata u kojima je ona glavni sastojak ima bezbroj. Među njima su se već izdvojili čokoladni fondant sa morskom solju, čokoladni tart i desert koji čine kikiriki puter i čokoladni ganaš. Nalik na poslednji recept u nizu, ovaj put pažnju usmeravamo na još jedan mus. Recept za čokoladni mus koji se priprema upotrebom četiri sastojka jedan je od najjednostavnijih, a iako bi trebalo da odstoji nekoliko sati pre konzumiranja – čekanje će se definitivno isplatiti.
Čokoladni mus: Recept koji će se svideti svim sladokuscima
Recept za čokoladni mus koji je privukao našu pažnju pronašli smo na Instagram profilu @jillian.barreca i on predstavlja drugačiju varijantu veganskog čokoladnog musa koji smo već pripremali. Njegove glavne prednosti su mali broj sastojaka i kremasta tekstura koja će oduševiti sve sladokusce. Njega možete da jedete zasebno, ali i u kombinaciji sa drugim poslasticama, omiljenim voćem ili sladoledom. U nastavku donosimo sastojke koji su vam potrebni, kao i proces pripreme.
Sastojci
- 800ml slatke pavlake
- 400g tamne čokolade
- 80g šećera
- četiri jajeta
- so
Priprema
Umutite 400ml slatke pavlake sa većim procentom masnoće, a nakon toga preko nje stavite krpu i ostavite je da odstoji neko vreme. Preostalih 400ml slatke pavlake sjedinite na pari sa 40g šećera i žumancima sve dok se oni u potpunosti ne sjedine. Dok to činite – sastojke konstantno mešajte. Kremastu smesu prelijte preko sitno iseckane crne čokolade, a nakon nekoliko minuta sastojke promešajte.
Belanca i preostalih 40g šećera sjedinite u posudi koja je otporna na toplotu. Potom stavite posudu iznad lonca napunjenog vodom koja ključa, te mešajte belanca i šećer nekoliko minuta. Umešajte polovinu kremaste smese, odnosno slatke pavlake sa čokoladnom smesom, a zatim dodajte polovinu smese sačinjene od belanaca i šećera. Ponovite postupak još jednom dok ne iskoristite preostalu količinu, a čokoladni mus zatim prekrijte krpom i ostavite da se ohladi tokom noći. Čokoladni mus možete da servirate sa malom količinom soli.
Foto: Instagram (@erinireland, @jillian.barreca)