

Ima li boljeg znaka da je počela jesen od prve čorbe od bundeve? Slažemo se, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim pečurkama i još nekoliko naznaka da smo pozdravili leto i ušetali u možda i najuzbudljiviju sezonu – barem što se tiče sezonskih namirnica i jela. Topla, kremasta čorba od bundeve pravi je comfort food, iako ne može biti zdravija!
Počela je sezona bundeva
Bundeve i tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. One jestive prepune su kalcijuma, gvoždja, kalijuma, magnezijuma, fosfora i raznih vitamina.
Karakteriše ih lepa narandžasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično se slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka i ružmarina pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada pravite čorbu, možete ih kuvati u vodi ili peči u rerni, a potom izblendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.



Čorba od bundeve
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 glavice luka sitno naseckane
- 1 kg bundeve, oguljene, bez semenki i naseckane na komadiće
- 700 ml baza od povrća ili piletine
- 150 ml neutralna pavlaka za kuvanje
- začini po izboru: so, biber, cimet, kurkuma, chilli
Priprema:
- Zagrejte 2 kašiek maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno naseckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte bundevu iseckanu na kockice, pa nastavite da kuvate 8-10 minuta uz povremeno mešanje dok ne počne da mekša i dok ne dobije zlatnu boju.
- Ulijte 700 ml baze od povrća ili piletine i začinite soli i biberom. Zakuvajte, zatim kuvajte na laganoj vatri 10 minuta dok bundeva ne omekša.
- U lonac ulijte 150 ml pavlake za kuhanje, ponovno zakuvajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu čorbu. Za baršunastu teksturu možete čorbu proliti kroz gustu cediljku.
- Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i semenkama ili kimom.

Za krutone:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 kriške integralnog hleba sa semenkama, uklonjene kore
- šaka semenki bundeve
Priprema:
- Isecite 4 kriške integralnog hleba sa semenkama na kockice.
- U tiganju zagrijte 2 kašike maslinovog ulja, pa pržite hleb dok ne postane hrskav.
- Dodajte šaku semenki bundeve u tiganj, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unapried i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
Opcije za posip:
- krutoni
- semenke od bundeve
- grčki jogurt/pavlaka
- nar
- kim


Foto: Pexels, Unsplash
Tekst preuzet sa Journal.hr