Čorba od bundeve: Imamo recept za najukusnije jesenje jelo 
Čorba od bundeve: Imamo recept za najukusnije jesenje jelo 

Čorba od bundeve: Imamo recept za
najukusnije jesenje jelo 

Ima li boljeg znaka da je počela jesen od prve čorbe od bundeve? Slažemo se, tu su i prvi pečeni kesteni, rižoto sa šumskim pečurkama i još nekoliko naznaka da smo pozdravili leto i ušetali u možda i najuzbudljiviju sezonu – barem što se tiče sezonskih namirnica i jela. Topla, kremasta čorba od bundeve pravi je comfort food, iako ne može biti zdravija!

Počela je sezona bundeva

Bundeve i tikve možemo pronaći u preko 300 sorti, a one nama najpoznatije i dostupne za jelo su Hokaido tikva, Butternut ili muškatna tikva i Kabocha tikva. One jestive prepune su kalcijuma, gvoždja, kalijuma, magnezijuma, fosfora i raznih vitamina.

Karakteriše ih lepa narandžasta boja, blaga slatkoća, bogato sočno meso, a odlično se slažu uz začine poput cimeta, kurkume, bosiljka i ružmarina  pa se koristi u raznim slanim jelima. Kada pravite čorbu, možete ih kuvati u vodi ili peči u rerni, a potom izblendati – postupak je vrlo jednostavan a rezultat savršen.

Čorba od bundeve

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 glavice luka sitno naseckane
  • 1 kg bundeve, oguljene, bez semenki i naseckane na komadiće
  • 700 ml baza od povrća ili piletine
  • 150 ml neutralna pavlaka za kuvanje
  • začini po izboru: so, biber, cimet, kurkuma, chilli

Priprema:

  • Zagrejte 2 kašiek maslinovog ulja u velikom loncu, zatim lagano dinstajte 2 sitno naseckana luka oko 5 minuta dok ne omekšaju.
  • Dodajte bundevu iseckanu na kockice, pa nastavite da kuvate 8-10 minuta uz povremeno mešanje dok ne počne da mekša i dok ne dobije ​​zlatnu boju.
  • Ulijte 700 ml baze od povrća ili piletine i začinite soli i biberom. Zakuvajte, zatim kuvajte na laganoj vatri 10 minuta dok bundeva ne omekša.
  • U lonac ulijte 150 ml pavlake za kuhanje, ponovno zakuvajte, pa štapnim mikserom ili u blenderu napravite gustu kremastu čorbu. Za baršunastu teksturu možete čorbu proliti kroz gustu cediljku.
  • Začinite je po ukusu, a zatim poslužite posutu krutonima i semenkama ili kimom.

Za krutone:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 kriške integralnog hleba sa semenkama, uklonjene kore
  • šaka semenki bundeve

Priprema:

  • Isecite 4 kriške integralnog hleba sa semenkama na kockice.
  • U tiganju zagrijte 2 kašike maslinovog ulja, pa pržite hleb dok ne postane hrskav.
  • Dodajte šaku semenki bundeve u tiganj, pa držite na vatri još nekoliko minuta dok se ne zapeku. Mogu se napraviti dan unapried i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Opcije za posip:

  • krutoni
  •  semenke od bundeve
  • grčki jogurt/pavlaka
  • nar
  • kim

Foto: Pexels, Unsplash

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori