Recept dana: Couscous salata sa specijalnim dresingom
Recept dana: Couscous salata sa specijalnim dresingom

Recept dana: Couscous salata sa
specijalnim dresingom

Verovatno ste u više navrata na pakovanju vaših omiljenih kupovnih salata videli reč couscous. Međutim, da li zaista znate šta stoji iza ovog zanimljivog i neobičnog imena?

Iako postoji nekoliko verzija pojma couscous, smatra se da je on berberskog porekla. U osnovi, to je jelo napravljeno od lomljene durum pšenice koja se potom kuva na pari. Couscous ima oblik sitnih mrvica i on danas spada pod kategoriju tradicionalne hrane u zemljama kao što su Alžir, Tunis i Maroko.

On se u ovim državama danas služi uz paprikaš, dok ga u bližim predelima pronalazimo kao sastavni deo različitih salata. Međutim, couscous i sami možete da kupite – i upravo on glavni je sastojak salate koju spremamo po Instagram receptu koji je osmislila Mia Swinehart (@gatherednutrition).

Sastojci


01. Za dresing

  • 60ml maslinovog ulja
  • 60ml limunovog soka
  • kafena kašika dijon senfa
  • kafena kašika meda
  • dve supene kašike iseckanog crnog luka
  • kafena kašika bosiljka
  • kafena kašika peršuna
  • so, biber

02. Za salatu

  • 270g organskog couscousa
  • jedan veći krastavac
  • rotkvice
  • 150g feta sira

Priprema


Skuvajte couscous na osnovu uputstva koje je ispisano na pakovanju. Nakon toga ga dobro procedite i ostavite da se ohladi. U međuvremenu sjedinite sve sastojke za dresing i po želji dodajte manju ili veću količinu pojedinih. Na primer, možete staviti više meda i senfa a manje crnog luka ili više soka od limuna a manje začina.

Naposletku, sjedinite ohlađeni couscous sa iscekanim povrćem, fetom i dresingom. Po potrebi dodatno posolite ili pobiberite, te odmah poslužite. Salatu ne bi trebalo da čuvate u frižideru duže od dva ili tri dana.

Foto: Instagram / @gatherednutrition

Učitati još
Zatvori