Verovatno ste u više navrata na pakovanju vaših omiljenih kupovnih salata videli reč couscous. Međutim, da li zaista znate šta stoji iza ovog zanimljivog i neobičnog imena?
Iako postoji nekoliko verzija pojma couscous, smatra se da je on berberskog porekla. U osnovi, to je jelo napravljeno od lomljene durum pšenice koja se potom kuva na pari. Couscous ima oblik sitnih mrvica i on danas spada pod kategoriju tradicionalne hrane u zemljama kao što su Alžir, Tunis i Maroko.
On se u ovim državama danas služi uz paprikaš, dok ga u bližim predelima pronalazimo kao sastavni deo različitih salata. Međutim, couscous i sami možete da kupite – i upravo on glavni je sastojak salate koju spremamo po Instagram receptu koji je osmislila Mia Swinehart (@gatherednutrition).
Sastojci
01. Za dresing
- 60ml maslinovog ulja
- 60ml limunovog soka
- kafena kašika dijon senfa
- kafena kašika meda
- dve supene kašike iseckanog crnog luka
- kafena kašika bosiljka
- kafena kašika peršuna
- so, biber
02. Za salatu
- 270g organskog couscousa
- jedan veći krastavac
- rotkvice
- 150g feta sira
Priprema
Skuvajte couscous na osnovu uputstva koje je ispisano na pakovanju. Nakon toga ga dobro procedite i ostavite da se ohladi. U međuvremenu sjedinite sve sastojke za dresing i po želji dodajte manju ili veću količinu pojedinih. Na primer, možete staviti više meda i senfa a manje crnog luka ili više soka od limuna a manje začina.
Naposletku, sjedinite ohlađeni couscous sa iscekanim povrćem, fetom i dresingom. Po potrebi dodatno posolite ili pobiberite, te odmah poslužite. Salatu ne bi trebalo da čuvate u frižideru duže od dva ili tri dana.
Foto: Instagram / @gatherednutrition