

Ukoliko ste u potrazi za desertom koji će oduševiti sve vaše goste, a koji ujedno ne iziskuje previše vremena i truda – u Journal knjigu recepata dodajemo još jedan takav. Nakon kolača sa limunom i makom, s’mores tarta i čizkejka od breskve, ovaj put recept za jednostavan kolač pronašli smo na Instagram profilu @millsandbuns, a on je privukao našu pažnju već na prvi pogled. Njegov naziv – crème caramel – podseća na crème brûlée, a razlog za to pronalazimo u činjenici da ga odlikuje ukus neodoljive karamele. Takođe, za njegovu pripremu potrebni su vam sastojci koje verovatno već imate u svojoj kuhinji. Naposletku, njegov ukus nateraće vas da ovaj jednostavan kolač u skorije vreme ponovo napravite – i to u mnogo većim količinama.
Sastojci
- 110g šećera
- supena kašika vode
- 250ml mleka
- supena kašika ekstrakta vanile
- jaje
- dva žumanca
Priprema
U manju šerpu stavite 60g šećera i supenu kašiku vode, te ga kuvajte sve dok ne poprimi zlatnu boju. Potom sipajte malu količinu karamele na dno vatrostalnih posuda manjih dimenzija i ostavite je da se u potpunosti ohladi i stegne. Sipajte mleko, 50g šećera i ekstrakt vanile u dublji lonac i ostavite sastojke da proključaju. Umutite jaje i žumanca, a zatim polako ulijte u ključalo mleko neprestano muteći. Dobijenu smesu procedite i prelijte preko stegnute karamele. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko 20 minuta. Naposletku, desert izvadite iz posude i poslužite na tanjiru.
Foto: Instagram (@millsandbuns)