U svetu gastronomije, trendovi često proizilaze iz francuske kuhinje. Njihovi poznati spojevi slatko-slanih ukusa i ovog puta će biti u fokusu. Naime, na Instagram profilu @cellulite_factory pronašli smo recept za ultimativne crêpe brûlée palačinke. Ova sofisticirana varijanta tradicionalne francuske palačinke kombinuje kremastu teksturu klasičnog krem brulea sa tankom i delikatnom strukturom palačinke.
Crêpe brûlée je idealna kombinacija hrskave karamelizovane korice i mekanog, bogatog fila koji se topi u ustima. Ovaj desert, koji potiče iz francuskih poslastičarnica, brzo je postao sinonim za uživanje u kulinarskim krugovima. Idealne za posebne prilike, ove palačinke su jednostavne za pripremu, ali ostavljaju utisak složenosti i luksuza. Bez obzira da li ih pripremate za romantičnu večeru kod kuće ili kao zvezdu večernjeg menija, crêpe brûlée će zasigurno impresionirati svojim izgledom i ukusom. Sledi recept koji će vam otkriti sve tajne ovog divnog deserta. Takođe, postaće omiljeni u vašoj kuhinji.
Crêpe brûlée: Recept za palačinke na francuski način
Sastojci
- dva jaja
- jedna kašičica šećera
- 250 ml mleka
- 50 ml gazirane vode
- prstohvat soli
- 120 g glatkog brašna
Punjenje
- dva žumanceta
- 10 g gustina
- 70 g vanilinog šećera
- 200 ml mleka
Priprema
Iako pojedini francuski deserti znaju da budi komplikovani za pravljenje, crêpe brûlée zapravo nije. U činiji sjedinite jaja, šećer, 100 ml mleka i brašno. Ostatak mleka dodajte zajedno sa vodom i mešajte dok se masa ne sjedini. Na jakoj vatri zagrejte tiganj za palačinke. Pripremljenu smesu dodajte u tiganj i kružnim pokretima napravite palačinke. Kada se zarumene, palačinke sklonite s tiganja. Složite ih sve na tanjir. U drugoj posudi sjedinite žumanca, gustin i šećer.
Dodajte 80 ml mleka i mešajte dok se sve grudvice ne razbiju. U loncu prokuvajte ostatak mleka do ključanja. Zatim, smanjite vatru i uz mešanje dodajte smesu sa žumancima. Kuvajte uz mešanje oko pet minuta. Sklonite sa vatre i prebacite u posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite deset minuta da se ohladi. Nakon toga, dodajte krem u palačinke i smotajte ih. Pospite šećerom, a zatim šećer karamelizujte brenerom. Ukoliko ga nemate, šećer možete karamelizovati u rerni na 190 stepeni.
Foto: Instagram: @bitten.bitess, @cellulite_factory