Sezona smokvi zvanično se otvara kada kažemo – tri, četiri, sad. Iako smo već pomenuli da su ove godine slatko-slani recepti sa smokvama u senci slatko-slanih recepata sa breskvama, to ne znači da odustajemo od njihove primene u gastronomiji, a naročito ne ako su u kombinaciji sa brie sirom. Iako se ovaj francuski delikates tradicionalno priprema sa kroasanom, ovoga puta ovaj dvojac je savršen match sa korama za pitu. Tako recept prepisujemo sa Antoniou Fillo Pastry bloga koji pripada australijskoj manufakturi za izradu domaćih kora za pitu. Priprema se lako, nema razvlačenja kora, iscrpnog premazivanja i rolanja, veće se kore pakuju na jednostavniji način.
Sastojci:
- 375g pakovanje kora za pitu
- 150 g rastopljenog neslanog putera
- 500 g bri sira, isečenog na kriške
- 6 smokava, tanko isečenih
- 3 grančice svežeg timijana
- 1 šolje pavlake
- 2 jaja
- So
- biber
Priprema:
Za ovaj recept koristite pravougaoni pleh za pečenje preporučenih dimenzija 24 x 34 cm. Možete koristiti i posudu bilo kog drugo oblika, ali tada će biti potrebno da postavite kore u obliku tog vašeg pleha. Pre nego što počnete sa ovim pripremom, izvadite paket kora iz frižidera i ostavite ga da se zagreje na sobnoj temperaturi.
Zagrejte rernu na 180 stepeni sa upaljenim ventilatorom. Pravougaoni pleh za pečenje premažite puterom. Pomešajte jaja, pavlaku, so i biber u posudi za mešanje i umutite dok se dobro ne sjedine. Položite dve kore na radni prostor, jednu na drugu i prstima savijte pecivo kao lepezu. Tako presavijene kore prebacite u pleh za pečenje. Ponovite sa preostalim korama, dok se pleh ne popuni.
Premažite otopljeni puter preko kora pomoću četke za premazivanje. Zatim prelijte mešavinom pavlake i jaja. Narežite brie i smokve i dodajte među kore. Pospite sitno naseckanim svežim timijanom za lepšu aromu. Pecite u rerni 35 minuta, ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i odmah poslužite.
Foto: Antoniou Fillo Pastry Instagram @antonioufillopasry