

Kada je reč o voću, gotovo svako može već na prvu pomisao da se opredeli za ono koje mu je omiljeno. Za neke će to biti jabuke, za druge jagode, a za treće kruške. No, malo je onih koji će reći da im je omiljeno voće crna sapota. Štaviše, razlog za to je verovatno činjenica da za ovo voće nikada nisu čuli. Ipak, u pitanju je egzotična biljka koju mnogi nazivaju čokoladno voće – i to zbog ukusa koji u velikoj meri podseća na čokoladni puding. Pored toga, ona je i odličan izvor vitamina među kojima se izdvaja vitamin C. Stoga smo istražili šta se krije iza interesantnog naziva ovog voća koje ćete – verovatno – i sami poželeti da probate barem jednom.
U (gastro) fokusu: Crna sapota
Crna sapota predstavlja voće koje je svojstveno za područje Meksika. No, ono takođe može da se pronađe na Filipinima i Kubi, kao i u Australiji. Njena spoljašnjost je zelene boje, te oblikom u velikoj meri podseća na paradajz. Međutim, unutrašnjost ovog voća je sasvim drugačija – a po boji i teksturi mnoge asocira na čokoladni puding. Tekstura crne sapote je kremasta, te može da se koristi kao zamena za čokoladu u različitim receptima. S druge strane, ona može da se jede i sama po sebi, a njen ukus pojedini opisuju kao onaj koji više podseća na med nego na čokoladu.
@chloeevegan trying black sapote !! #blacksapote #blacksapotefruit #chocolate #fruit #tastetest
♬ Yacht Club - MusicBox
Pored toga, crna sapota predstavlja bliskog rođaka kaki jabuke koja se neretko naziva i japanska jabuka. Za razliku od japanske jabuke, crna sapota nije prisutna na pijacama i u marketima širom sveta. Iako može da se nađe na određenim mestima, pojedini tvrde kako takva crna sapota nije kvalitetna, odnosno nije autentičnog i pravog ukusa. No, ovo voće je u Meksiku lokalnog karaktera i koristi se u pripremi različitih jela. Od nje se prave ukusni kolači, sladoled, pa čak i osvežavajuća pića.
@pepperonimuffin Black Sapote taste reveal 🤨🤔💭
♬ original sound - Kirsten Titus
Naposletku, uprkos čokoladnom ukusu, crna sapota je puna vitamina (A, B1, B2, B3 i C). Štaviše, smatra se da se u jednoj voćki crne sapote nalazi više vitamina C nego u jednoj pomorandži. Pored toga, ona je dobar izvor kalcijuma i vlakana. Kada je reč o njenoj konzumaciji, sve što je potrebno jeste da se – kao prilikom čišćenja avokada – izvadi središnji deo. Ovo voće može da se kupi tokom zimskog perioda i ranog proleća, te – ukoliko vam se ukaže prilika – predlažemo da ga isprobate.
Foto: TikTok (@chloeevegan, @pepperonimuffin) / Instagram (@jasminsarakatariina)