Jutro ne može započeti loše kad za doručak zamislimo mirisni croissant. Pritom ne mislimo na onaj koji u hodu pokupimo u pekari na ćošku, iako je praktičan za užurbana jutra na putu do posla. Običnan croissant uz malo mašte i kućne radosti postaje rapsodija ukusa za slatki doručak. Dobro je poznato da miris jutarnje kafe razbuđuje sva čula i prisutne ukućane. Dodajte tome miris vanile, višanja, pečenih badema i dobili ste doručak za koji će se tražiti kašičica više. Ako su vam dosadile namirnice koje svakodnevno konzumirate odvojeno, vreme je da ih spojite u jedan recept. Doručak koji ne zahteva mnogo truda i može se pripremiti dan ranije savršen je za početak radnog dana. Mekane croissante koji stoje u kuhinji ubacite u posudicu i napravite najbolji doručak od ‘ostataka’ koji bi inače završili u smeću. U nastavku pročitajte recept i zasladite jutra uz sočni croissant iz posude.
Croissant iz posude s pudingom i višnjama
Sastojci:
- 6 praznih kroasana
- 500ml mleka po izboru
- puding od vanile
- 1/2 šoljice blanširanih badema
- 1 šoljica kompota od višanja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
** cimet, vanilin šećer
Uputsvo:
Naseckajte ili rukama iskidajte komadiće kroasana. U keramičku posudu za pečenje slažite red kroasana, red višanja i badema te tako dok ne potrošite sve. Ostavite nešto badema i višanja za posipavanje na vrhu. Puding skuvajte prema uputstvu, ali napravite ga malo ređe, dodajte ekstrakt vanile i prelijte preko kroasana. Upalite rernu na 180 stepeni i pecite 20ak minuta. Ostavite da se ohladi 10ak minuta pre posluživanja te dodatno posipajte vanilim šećerom i cimetom po želji.
Ako želite spremiti dan unapred, prema uputsvima napravite sve i ostavite u frižideru do jutra kako bi posudica bila spremna za ubacivanje u rernu.
Foto: Instagram