Crveno voće i povrće je već dugo u kategoriji „superfood“ – a od ovog će vam koža zablistati tokom zime
Crveno voće i povrće je već dugo u kategoriji „superfood“ – a od ovog će vam koža zablistati tokom zime

Crveno voće i povrće je već dugo u kategoriji „superfood“ – a od ovog će vam koža zablistati tokom zime

Crveno voće, povrće i, generalno, namirnice još uvek zadržavaju svoj superfood status. Dok zimski meseci mogu biti surovi prema našoj koži, uvek je dobro imati pripremljenu rutinu koja će to da promeni. Suv vazduh, hladni vetrovi i manjak sunca često ostavljaju ten umornim i bez sjaja. Ali rešenje nije samo u skupim kremama i tretmanima – ono se krije i na našim tanjirima. Crvene namirnice, bogate antioksidansima, vitaminima i prirodnim pigmentima, postaju naši saveznici u borbi protiv zimskih izazova. Pored toga što čine da se osećamo dobro iznutra, one čine i da izgledamo blistavo spolja.

Crvene namirnice za blistavu kožu koje dodajemo u jelovnik


Cvekla

Cvekla je sinonim za zimskog superfooda. Puna je gvožđa, folne kiseline i nitrata koji podstiču cirkulaciju. Uključite je u svoj meni u obliku sveže ceđenog soka, krem čorbe ili pečene u rerni s malo maslinovog ulja. Ne samo da će podstaći detoksikaciju organizma, već će koža dobiti zdraviji, prirodan sjaj.

Nar

Nar je zimska eksplozija antioksidanasa. Ovo voće bogato je vitaminom C i polifenolima koji pomažu u regeneraciji kože i štite je od slobodnih radikala. Jedite ga svežeg, pospite preko salata ili ga dodajte u smoothie. Sok od nara je takođe odličan način da unesete ovu namirnicu u svakodnevnu rutinu.

Paprika

Papriku smo tokom zime naučili da jedemo u najrazličtijim oblicima, tako da nam neće biti teško da je uvrstimo u svakodnevni meni. Ona je prepuna vitamina C koji podstiče proizvodnju kolagena, ključnog za elastičnost kože. Koristite je u supama, pečenu kao prilog ili je napunite zdravim filom za ukusan i hranljiv obrok.

Cherry paradajz

Cherry paradajz je pun likopena, antioksidansa koji štiti kožu od štetnih uticaja spoljašnje sredine. Zimi ih možete koristiti u toplim jelima – dodajte ih u sosove, čorbe ili ih pecite s belim lukom za aromatičan prilog.

Vinsko sirće

Iako se ne jede u klasičnom smislu, vinsko sirće je ključni dodatak zimskoj ishrani. Pomaže u balansiranju pH vrednosti tela, čime posredno utiče i na stanje kože. Koristite ga za dresinge ili ga razblažite vodom i pijte kao osvežavajući tonik – vaše telo (i koža) će vam biti zahvalni.

Čaj od brusnice

Kada su vam potrebni i hidracija i antioksidansi, čaj od brusnice dolazi kao spas. Ovaj napitak bogat je vitaminom C i antocijanima koji smanjuju upale i podstiču cirkulaciju. Idealno je piti ga u večernjim satima dok ste ušuškani ispod jorgana. Pored toga što je ukusan, dom će vam mirisati sjajno.

Učitati još
Zatvori