Delirium Silence je must-visit molekularni restoran na Dorćolu
Delirium Silence je must-visit molekularni restoran na Dorćolu

Delirium Silence je must-visit
molekularni restoran na Dorćolu

Iz želje da probamo nešto novo, često se trudimo da odemo negde daleko u potrazi za uzbudljivijom kuhinjom, begom iz svakodnevnice i ne tako uzbudljivih događaja. Međutim, Beograd je u poslednje vreme postao centar gastronomskih zbivanja, a Journal gastro radar ima (i više) od nekoliko izuzetnih primeraka. Jedan od njih je preuzeo spotlight i ispostavio se kao nova must-visit tačka na našoj listi – a to je molekularna kuhinja. Molekularna kuhinja, često nazivana umetnošću i naukom u jednom, redefiniše našu percepciju hrane. Ona predstavlja inovativni pravac u kulinarstvu koji koristi hemijske i fizičke procese kako bi transformisao osnovne sastojke u neočekivane oblike, teksture i ukuse. Nije reč samo o hrani, već o kompletnom doživljaju – svako jelo postaje eksperiment, svaka namirnica svojevrsni izazov za čula. Iz ove filozofije, u srcu Dorćola, rađa se novi gastronomski dragulj Beograda – Delirium Silence, prvi samostalni projekat Vladimira Kučere, koji donosi progresivno i molekularno iskustvo na tanjiru.

Ovaj restoran nije samo mesto za večeru, već poziv na istraživanje nepoznatog.

D E L I R I U M   S I L E N C E.


Ukoliko ste se pitali na koji način možete da unapredite svoj svakodnevni gastro doživljaj, upravo se na Dorćolu krije vaš odgovor. Smešten u intimnom salonskom stanu u Dositejevoj ulici broj 10, Delirium Silence poziva ljubitelje hrane na jedinstveno i progresivno iskustvo. Enterijer restorana sa zatamnjenim zavesama i pažljivo postavljenom rasvetom odmah stvara cozy atmosferu. Restoran Delirium Silence smešten je u zgradi iz tridesetih godina koja je savršen primer salonske arhitekture iz perioda između dva svetska rata. Ambijent je dizajniran da odražava filozofiju molekularne kuhinje – jednostavno, ali istovremeno nepredvidivo, sa primesama umetničkog izraza. Ambijent, sa druge strane odražava i intiman pristup jelu. Ovaj restoran ne radi svakog dana, već je svoje unikatno gastro iskustvo rezervisao za posetioce tokom četvrtka, petka, subote i nedelje.

Gosti su smešteni u tri odvojena separea. Tu ih čekaju pažljivo kreirani gastronomski setovi koji traju od dva do tri sata.

Vladimir Kučera, koji je stekao bogato iskustvo u kuhinjama poput pariskog bistroa Aux Lyonnais i Terroir Parisien, doveo je u Beograd novi nivo eksperimentalne gastronomije. Njegovo kulinarsko putovanje traje nešto duže od decenije. Vladimirova strast prema kuvanju je rasla i razvijala se u srcu Francuske. U Francuskoj je, kako i sam navodi, naučio da poštuje tradiciju. Međutim, naučio je i da bude u stalnoj potrazi za novim gastro iskustvima.

Delirium Silence je kao ideja nastao u zajedništvu sa Vladimirovim bratom Andrejem pre deset godina. Ideji je prethodila konstanta želja za novim ukusima i revolucionarnim teksturama i, za onim najvažnijim, a to je emocija. Koliko emocije jedan tanjir može da podrži možete saznati upravo na ovom mestu.

delirium silence molekularna kuhinja na dorcolu (10)

Nauka i gastronomija na jednom tanjiru


Poslednjih godina cela gastro scena (luckily) se okrenula domaćoj proizvodnji. S tim u vezi, centralna tema u Delirium Silence upravo jeste lokalnost. Svi sastojci dolaze iz Srbije, a meniji se baziraju na sezonskoj ponudi. Jela su prava remek-dela molekularne tehnike. U njih možemo ubrojati palačinke od peršuna i pâté od kunića sa gelom od laktofermentisane šargarepe, belom penom od paradajza i gelom od borovnice. Ovo su samo neki od primera kako Kučera kombinuje lokalne namirnice i tehnike da bi stvorio slojevite ukuse.

Gastronomski setovi dolaze u dve varijante – set od sedam jela i skraćeni set od tri jela. Oni koji žele potpun doživljaj mogu se opredeliti za vinsko ili koktel uparivanje. I to sa vinima iz lokalnih vinarija ili koktelima baziranim na biljnim likerima. Osim toga, svako jelo na tanjiru nosi element iznenađenja. Iznenađenja se mogu ogledati u jelima poput kavijara od celera i šargarepe u krem čorbi od teletine ili espuma od ljute paprike uz zelenu tortu od kajmaka. Takva jela ne samo da prkose uobičajenim predstavama o ukusu, već gostima nude priliku da hranu dožive na potpuno nov način.

Glavno jelo, dry-aged rozbratna sa glazurom od šargarepe i sotiranim pečurkama, kao i redukovanim sosom od junetine sa kombuhom, predstavlja vrhunac kulinarske kreativnosti. Kučerina sposobnost da poveže složene tehnike sa duboko ukorenjenim srpskim namirnicama pokazuje da molekularna kuhinja nije samo estetska igra. Ona predstavlja gastronomsko iskustvo koje pomera granice.

Za sve ljubitelje beogradskih gastro noviteta, Delirium Silence postaje nezaobilazno odredište – mesto gde se susreću umetnost i nauka na tanjiru.

Učitati još
Zatvori