Des Petits Gateaux: Ručno rađene francuske poslastice u centru Beograda
Des Petits Gateaux: Ručno rađene francuske poslastice u centru Beograda

Des Petits Gateaux: Ručno rađene francuske
poslastice u centru Beograda

U poslednje vreme opsednutost desertima dovedena je do perfekcije. Pripremali smo palačinke na francuski način, te smo rekreirali kultne madlene, koje su se (pored velikih književnih dela) nekoliko puta pojavile kao glavni akteri naših tekstova. Sami smo miksali, mutili, dodavali šećer od oka, ali smo konačno shvatili da neka čarolija zahteva majstorske ruke. Tako smo, u potrazi za pravim ručno rađenim poslasticama, stigli do Des Petits Gateaux. Ova porodična poslastičarnica oživljava trenutak francuskog šika u samom centru Beograda, na adresi Kosovska 36.

U njoj sve odiše pažnjom prema detaljima. Lisnato testo se razvlači ručno, kreme su bogate i aromatične, a voće pažljivo birano prema sezoni. Ovo nije poslastičarnica gde ćete usput uzeti kolač – u Des Petits Gateaux se dolazi s namerom, bilo da želite nešto klasično, kao što su finansije od badema, ili nešto potpuno neočekivano, poput tarta Blanche-Neige s lešnicima, crnom ribizlom i belom čokoladom.

Šta obavezno probati?

Teško je odabrati, ali kouign amann je svakako jedan od favorita. Ovaj kultni bretonski desert redefiniše koncept lisnatog testa. Savršeno karamelizovan, istovremeno hrskav i puterast, postaje poslastica koja vas prebacuje direktno u srce Francuske. Zatim, tu je tart Versailles, čiji se sastav menja u skladu s godišnjim dobima. Trenutno dominiraju osvežavajuće voćne note uz specijalnu kremu od vanile i ručno pravljeno lisnato testo. No, pripremite se za čekanje – ovaj tart zahteva narudžbinu najmanje 48 sati unapred.

Ako ste za nešto što spaja bajkovitu estetiku i neodoljiv ukus, tart Blanche-Neige (ili Snežana) je vaš izbor. Kombinacija lešnika, crne ribizle i bele čokolade savršeno balansira slatko i osvežavajuće. Ljubitelji svežijih ukusa mogu naručiti gelato tortu sa dve omiljene kombinacije, dok oni koji preferiraju klasiku neće odoleti Baba au rhum sa suvim šljivama i rakijom. Naravno, tu su i sofisticirani finansije – mali kolačići od badema, pistaća, matche, čokolade ili lešnika.

Des Petits Gateaux na Dorćolu – poslastičarnica s posebnom filozofijom

Des Petits Gateaux ne impresionira samo ukusima, već i filozofijomkojom se vodi. Svaki kolač je ručno izrađen, sa strpljenjem i ljubavlju. Ovde ne postoji izraz brza usluga jer prave stvari traže vreme. Radno vreme je prilagođeno onima koji znaju da uživaju u ovakvim momentima: radnim danima od 10 do 19 časova, subotom do 15 časova, dok su nedeljom zatvoreni.

Učitati još
Zatvori