Jedna od prvih odluka koju donosimo kada se probudimo jeste – šta ćemo doručkovati. Istražili smo šta doručkuju Danci, Francuzi i Amerikanci – i pronašli inspiraciju. Ipak, postoje neke stvari koje se uvek nalaze na (našoj) rotaciji. Ovsene pahuljice su staple – i konzumiramo ih na razne načine. Tako smo probali ovsenu kajganu, zdrav i ukusan obrok koji u određenoj meri podseća na granolu. U hladnim danima volimo i zapečenu ovsenu kašu – za koju smo pronašli idealni recept. Pirinčani hleb bez glutena odlična je opcija za doručak za one koji preferiraju something salty. Spanać i sir su idealna, zdrava opcija – a za weekend brunch ih jedemo na vaflu. Sada pravimo spoj jogurta, kikiriki putera i voća – i imamo ultimativni (desert za) doručak. Delimo recept.
(Zdravi) desert za doručak
Iako ovaj recept originalno nema grčki jogurt, kako bi ovo jelo bilo breakfast appropriate, mi ga dodajemo. Jogurt je ultimativni blank canvas kada je o brojnim jelima reč. Bilo da je reč o slatkim ili slanim jelima, jogurt je dobra baza i idealni pratioc – a dodatni bonus su, naravno, zdravstveni benefiti. Grčki jogurt mnogi asociraju sa doručkom, a upravo on je osnova (i) ovog jela. Reč je o kombinaciji grčkog jogurta, banane, kikiriki putera, kokosa i (opciono) bele, crne ili mlečne čokolade. Na društvenim mrežama ovaj recept pronalazimo pod viralnim banana bark heštegom, a evo i kako ga pravimo.
Uzmite banane, njih dve ili tri i iseckajte ih na komadiće. Isečene kolutiće postavite na tepsiju, na papir za pečenje. Potom na iste stavite kikiriki puter i grčki jogurt tako da isti budu ravnomerno raspoređeni po kolutićima. Potom istopite belu (crnu ili mlečnu) čokoladu, prelijte je preko kikiriki putera i dodajte mleveni kokos preko. Ovu kombinaciju ostavite u zamrzivaču preko noći ili na nekoliko sati – i to je to. Desert za doručak – yes.
Foto: Instagram (@larlarlee / @coconutandbliss)