Deserti sa morskom solju su gastro trend koji volimo – a posebno kad su ovi recepti u pitanju
Deserti sa morskom solju su gastro trend koji volimo – a posebno kad su ovi recepti u pitanju

Deserti sa morskom solju su gastro trend koji volimo – a posebno kad su ovi recepti u pitanju

Dašak soli u slatkim receptima je gamechanger – i ovi deserti sa morskom solju koje izdvajamo u tekstu sa pravi primer toga. Ako ste nekada pomislili kako biste voleli da desert koji jedete bude još ukusniji, a ukus više izbalansiran – (morska) so je verovatno ono što vam je nedostajalo. Bilo da je reč o cookies-ima, pudingu ili kolaču, morska so ističe ukus – i prava je caka i kada su ukus, ali i izgled u pitanju. Izdvajamo nekoliko deserta koji su bolji kada im dodate malo soli.

Desert(i) sa morskom solju

Deserti sa morskom solju su sve popularniji – i kada ih jednom probate, shvatićete i zbog čega. So ne samo da ističe ukus deserta, već balansira slatkoću koja nekada ume da bude too much. Iako ovo nije ništa revolucionarno, nije uvek bilo popularno. Tek pre nekoliko godina smo počeli da primećujemo sve veći broj čokolada i kolačića sa slanom karamelom. So je suptilno, ali primetno pronašla put u knjigu recepata za deserte – i mi se nadamo da će tamo i ostati.

Morska so pruža slani kontrast slatkim sastojcima, što može biti interesantno u brojnim desertima. Na prvom mestu su svakako cookies-i, mada je i čokolada sa morskom solju sve popularnija. So zapravo pojačava, odnosno naglašava intenzitet slatkoće – i poznato je da je upravo so javna tajna najboljih poslastičara. Dodatak morske soli u desertima bitan je tokom pripreme same smese, ali je možda još bitniji u završnici pripreme. Upravo krupna morska so koju dodajete pred samo serviranje menja ceo doživljaj – a i estetski izgleda odlično. Ako pravite kukije sa karamelom i čokoladom – so je nezaobilazni, završni korak.

Dodavanjem morske soli u desert se smanjuje potencijalna prekomerna slatkoća, što čini jelo uravnoteženijim i manje teškim. To je razlog zašto mnogi deserti, poput sladoleda, čokoladnih kolača i karamela, često imaju dozu soli.

Morska so utiče i na teksturu jela – i stvara savršenu ravnotežu između kremastog i hrskavog.

Ono što takođe volimo kod deserta sa morskom solju jer kompleksnost koju ona daje slatkišu. So može dodati i malo neobičnog ukusa koji će učiniti desert interesantnijim. Morska so se često koristi za posipanje čokoladnih deserta i sladoleda jer dodaje kontrast između bogatog čokoladnog i slanog ukusa. Prsohvat soli poželjan je gotovo uvek – i to ne samo kada su pudinzi, čokolade i kolačići u pitanju. Ako ste ljubitelji ovsene kaše za doručak, dašak morske soli može istaći ukus čokolade, kikiriki putera i (ili) džema koji koristite.

Učitati još
Zatvori