Malo je onih koji ne vole pizzu, ali je većina izbegava zbog straha od visokog sadržaja prostih ugljenih hidrata, masti i velike količine kalorija. Iz tog razloga, zvezda naše gastro ponude ovog puta je – zdrava pizza. Reč je o potpuno zdravoj verziji pizze koju potpisuje nutricionistkinja Dajana Švraka Milutinović čija se gastro filozofija zasniva na zdravoj verziji ishrane.
Njeni recepti su najčešće veganski ili vegetarijanski i idealna su opcija ukoliko ste na nekom režimu ishrane ili jednostavno samo želite da se hranite zdravo. S obzirom na to da se bliži vikend, ukoliko i dalje nemate inspiracije šta biste kuvali, na gasto must-try listu dodajemo i kremastu prokelj rapsodiju, ali i mak tortu sa stevijom. Reč je, takođe, o zdravijim verzijama, koje mogu biti i posne.
Dakle, kada vam se sledeći put bude prijela pizza dok gledate omiljenu seriju ili film, umesto da posegnete za poručivanjem na kućnu adresu, predlažemo da pripremite zdravu verziju pizze. Bićete nam zahvalni kasnije.
Sastojci:
- 300g heljdinog brašna
- 150ml vode
- ½ praška za pecivo
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika mešavine semenki (čija, lan, susam…)
- Himalajska so
Priprema:
Sve sastojke pomešajte i formirajte testo i pecite oko 10 minuta na 200°C.
Zatim, ređajte nadev po želji. Ukoliko se odlučite da idete korak dalje, predlažemo vam da sami napravite pelat od paradajza, tako što ćete ispasirati paradaj uz dodavanje origana i soli. Povrće po želji naseckajte sitno i na kraju, nakon pečenja, dodajte i nešto svežeg povrća. Od povrća možete koristiti pečurke, tikcice, plavi patlidžan, crni luk, papriku, kao i rukolu, kukuruz šećerac, masline.
Recept možete dodatno obogatiti dodavanjem listova lososa, tunjevinom ili komadićima barene piletine.
Foto: Dajana Švraka Milutinović